Walt Disney – fondatorul unui imperiu

Deși s-a născut într-o umilă familie americană, Walt Disney a creat prin talentul și viziunea sa un imperiu al divertismentului. Spectatori din întreaga lume, copii și adulți,  s-au lăsat purtați pe aripile imaginației și spiritului său neobosit. A fost răsplătit cu 22 de premii Oscar și 59 de nominalizări la Oscar, un record pe care nimeni nu a reușit să-l amenințe în vreun fel. Biografia lui vorbește despre pasiune, tenacitate și talent.

Copilăria și adolescența

Walt Disney a venit pe lume în Chicago, la 5 decembrie 1901. El este al patrulea copil din cei cinci ai familiei. Tatăl său, Elias Disney, a fost pe rând tâmplar, fermier și antreprenor în construcții, iar mama sa, Flora Call, profesor la școala publică. Când Walt împlinise 5 ani, familia s-a stabilit la o fermă din apropierea orășelului Marceline, Missouri. Viața idilică de acolo și animalele de care a fost înconjurat la fermă au influențat în mod decisiv creațiile sale de mai târziu.

În 1910 familia Disney a părăsit ferma și s-a mutat în Kansas City, în căutarea unui trai mai bun. Acolo, Roy și Walt au livrat ziare pe traseul achiziționat de tatăl lor. S-au trezit zilnic la 3:30 dimineața, au pliat și distribuit ziare indiferent de vreme. Micul Walt a învățat de atunci să înfrunte dificultățile.

Elias Disney vinde traseul de livrare al ziarelor și se angajează la o fabrică de jeleuri și sucuri de fructe, astfel încât familia revine în Chicago în 1917. Walt intră la liceul McKinley și începe să deseneze pentru ziarul școlii. Renunță la cursuri și se înrolează la Crucea Roșie declarându-se mai vârstnic decât era de fapt. Este trimis în Franța în 1918, după încheierea primului război mondial. Acolo conduce ambulanțe, camioane de aprovizionare și mașinile unor ofițeri. În anul următor este lăsat la vatră.

Începuturile carierei

Walt Disney a revenit în Kansas City fără să mai ia în considerare absolvirea liceului. S-a angajat ca desenator la un studio comercial de artă, loc în care a învățat despre animație. În 1922 a fondat primul său studio împreună cu prietenul său Ub Iwerks. În ziar a publicat un anunț prin care cerea desenatorilor interesați de animație să vină să lucreze pentru el. Au cumpărat o cameră de film second hand și au produs scurte filme publicitare de animație care au fost rulate în cinematografele locale.

A scos primul său film Disney, Țara Minunilor a lui Alice, dar, la un an și jumătate de la înființarea companiei, Walt a fost nevoit să declare faliment. Deși era un artist strălucit, nu era un om de afaceri grozav. Cu toate acestea, nu a renunțat și a pus apoi temelia studioului Disney Brothers în Hollywood. A beneficiat de un împrumut de 500 de dolari de la unchiul său și de sprijinul fratelui său, Roy, care a devenit managerul studioului.

Primul personaj marcant al lui Walt este Oswald Iepurele Norocos, apărut în 1927 . El înregistrează un succes răsunător, dar distribuitorul new-yorkez Charles Mintz îi forțează mâna susținând că personajele Disney și animatorii Disney aparțin Universal Studios. Mintz dorea să-l determine pe Walt să lucreze pentru el, dar Walt nu a cedat.

Walt Disney – un vizionar prolific

Dorind să fie unicul proprietar al animațiilor sale, Walt și apropiații săi, Roy și Ub, se lansează în modelarea unui nou personaj. Ub îl desenează pe Mickey Mouse, iar Walt devine vocea lui. În 28 prezintă Barca cu aburi Willie și semnează un contract cu Pat Powers obținând în acest fel tehnologia Cinephone pentru a corela desenele animate cu un fond sonor.

În anul următor apar Simfoniile stupide, iar în 1930 Pat Powers încearcă să pună mâna pe Mickey Mouse. El îi acaparează pe majoritatea angajaților lui Disney, inclusiv pe vechiul său colaborator și prieten, Ub. Disney nu renunță la visul său, își cumpără contractul de la Powers, găsește un alt distribuitor și-l face pe Mickey celebru.

În 1925, schimbă denumirea studioului său Disney Brothers Studio în Walt Disney Studio și se căsătorește cu Lilian Bounds, cu care va avea două fete. În ciuda crizei economice care a început în 1929 și a celui de-al doilea război mondial (1939-1945), studioul Disney prosperă fără încetare.

Cumpără noua tehnologie Technicolor și se lasă în voia fanteziei sale debordante. În 32 câștigă primul Oscar cu Flori și copaci. În anii următori lansează primul film animat de lung metraj, Albă ca Zăpada și cei șapte pitici , Fantasia, Pinocchio, Dumbo și Bambi. În timpul războiului a onorat contracte guvernamentale producând filme patriotice și filme de pregătire pentru armata americană.

A lansat apoi Cenușăreasa, Peter Pan, Doamna și vagabondul, Frumoasa adormită. A realizat și filme cu acțiune live, cum ar fi: Pollyana și Capcană pentru părinți. Walt Disney a intuit imediat potențialul televiziunii și și-a promovat filmele și parcul tematic. De pildă, Clubul Mickey Mouse a fost prezentat de ABC din octombrie 1955 până în 1959.

Disneyland

În 53, Walt angajează o firmă de cercetare pentru a găsi cel mai potrivit loc din sudul Californiei pentru un parc tematic cuprinzător. După ce a studiat rapoartele demografice și meteorologice și facilitățile de transport, a fost stabilită locația parcului: un lot de 160 de acri, în mare parte acoperit de portocali, în Anaheim. Lucrările au început în iulie 1954 și au beneficiat de implicarea financiară a ABC. Walt a transformat în lichidități cam tot ce se putea (inclusiv case de vacanță și asigurări de viață) pentru a deschide parcul cât mai repede.

Marea inaugurare a avut loc la 17 iulie 1955, la un an și o zi de la începerea construcției. Oamenii au bătut cu ciocanul și au pictat frenetic până la începerea emisiunii care prezenta evenimentul. 70 de milioane de americani au stat în fața televizoarelor pentru a asista la festivitatea de deschidere. Ronald Reagan a fost gazda acelei emisiuni.

Dacă emisiunea a decurs conform așteptărilor, la fața locului lucrurile n-au stat la fel. Unele atracții ale parcului erau încă nefuncționale, iar buruienile de pe malurile Canalului Lumii nesmulse. Asfaltul, lipicios din cauza căldurii, devenise o capcană pentru tocurile înalte, fântânile cu apă potabilă s-au blocat.

Personalul parcului estimase un număr de 15.000 de turiști în ziua deschiderii, dar au circulat bilete false și au intrat 28.154. Standurile cu răcoritoare au rămas fără provizii și trei restaurante fără mâncare. Pentru prima oară, Walt Disney și-a dezamăgit fanii. El a dat asigurări că într-o lună toate probleme vor fi rezolvate și așa s-a și întâmplat.

Dificultățile din ziua deschiderii nu au demoralizat turiștii. Conform statisticilor, în primele șapte săptămâni s-a atins performanța unui milion de vizitatori. Admiratorii aveau acum prilejul nu numai de a vedea, ci și de a intra în lumea Disney.

Sfârșitul unui destin

În anii 60 Walt Disney a fermecat spectatorii cu 101 dalmațieni, Mary Poppins și Cartea Junglei. În Disneyland folosea audio-animatronica pentru a însufleți personajele mecanice. Nu în ultimul rând, începuse să proiecteze un alt parc în centrul Floridei.

Spre sfârșitul vieții, Walt a participat la ceremoniile prin care parcul, piscina și școala elementară din Marceline i-au primit numele. La 15 decembrie 1966, se stinge din cauza unui cancer pulmonar.

Numai bine!

,

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *