Un elev rasfatat și restul clasei

A fost …nu odată, ci cu puțini ani în urmă, un elev rasfatat. Să ne înțelegem încă de la început: rasfatat în familie, nu la școală! Iată o exemplificare a modului în care un astfel de copil se integrează într-o colectivitate și cât bine îi aduce puful de acasă! Nici nu are rost să menționez efortul invatatoarei!!!

Cum este alintat acasă elevul cu pricina

Mirciulică nu și-a cunoscut niciodată tatăl. De creșterea și educația lui se ocupă mama și bunicii materni. Copilul este inteligent și prinde multe din zbor. Nu în ultimul rând, cum să-și urmărească interesele!

Mirciulică știe, în primul rând, să-și impună punctul de vedere. Strategia lui a fost probată în nenumărate ocazii și apelează la ea cu absolută încredere. Simplu: insistă până obține! Nu contează de câte ori i se spune nu! Cu plânsete, țipete, promisiuni sau pisiceli, până la urmă îl transformă într-un da!

Astfel Mirciulică obține jucării scumpe, dulciuri pe pofta inimii, numai haine care au obținut aprobarea sa. Ora de culcare și-o alege singur și evident, numai când simte că adoarme în picioare. Mama, bunicul și bunica trăiesc doar pentru a-i împlini orice dorință puișorului.

Câteva tentative de a frecventa grădinița

Mama și bunicii au decis să înscrie copilul la grădiniță. Zis și făcut. Au programat împreună cu educatoarea câteva scurte vizite de acomodare ale lui Mirciulică, însoțit de mamă sau bunică. Vizitele au fost dezastruoase. Copilul dorea întotdeauna jucăriile celorlați copii, le adresa cuvinte urâte dacă nu-i făceau pe plac, bruia activitățile și țipa dacă mama sau bunica încercau să se facă nevăzute.

După câteva încercări eșuate de a-l determina să rămână cu colegii de grupă, familia a hotărât să renunțe. Îl vor lăsa să mai crească și va merge direct la școală.

Un copil rasfatat în clasa pregătitoare

Mirciulică are deja 6 ani. Este mândru că e mare și merge la școală. Mama îi cumpără ghiozdănel, o caserolă frumoasă pentru gustare și rechizite. Așteaptă cu nerăbdare să înceapă clasa pregătitoare.

Și lucrurile merg destul de bine. La activitățile care impun comunicare orală strălucește. Este curios și îi place să vorbească. Mai dificile se dovedesc a fi situațiile în care trebuie să-și exerseze răbdarea: scrierea elementelor grafice, desenul, colajele etc. Sarcinile primite nu necesită însă mult timp și sunt, în general, depășite fără incidente.

Jocurile care abundă în clasa pregatitoare îl atrag ca un magnet. Vrea mereu să fie conducător de joc sau să câștige. Dacă nu se întâmplă așa, atmosfera se tensionează. I se explică că regulile jocului trebuie respectate și că poate câștiga jocul doar elevul sau echipa care s-a străduit cel mai mult. Cu toate acestea, problemele revin de câte ori se organizează un joc colectiv.

Cu jucăriile se întâmplă la fel. Nu știe să le împartă cu colegii și se supără când aceștia nu cedează în fața lui. Aceste conflicte repetate nu îl ajută să fie popular, așa cum își dorește.

Cum se adaptează un elev alintat în clasa I

Lucrurile se schimbă dramatic în clasa I. Apar temele, calificativele, sarcinile mai complexe, timpul programat pentru jocuri mai scurt, jucăriile mai puține.

Mirciulică nu agreează citirea pentru că nu-i ușor să identifici fiecare literă, să legi sunetele corespunzătoare în silabe, să legi silabele pentru a citi cuvântul. Toate acestea cer răbdare, iar lui nu-i place să i se impună ce să facă. Acum ar avea poftă să modeleze. Deci…. abecedarul este deschis la lecția potrivită, dar atenția lui se îndreaptă spre plastilina din bancă.

Nici cu scrierea nu stă mai bine. Nu-i place să scrie și nu înțelege de ce invatatoarea insistă. Bate din picior și se încruntă demonstrativ când alții sunt lăudați pentru munca lor sau răsplătiți cu ștampile frumoase pe caiet. Țipă și plânge, de asemenea, când constată că nu primește calificativele dorite, în ciuda performanțelor îndoielnice. Uneori împarte pumni, de cele mai multe ori folosește cuvinte extrem de agresive ( Ești urât! Ești prost! Te omor dacă …..!)

Familia pune paie pe foc

La ședința cu părinții, invatatoarea a recomandat ca dulciurile sofisticate să nu mai fie incluse în gustările copiilor. De ce? Pentru că sunt în clasă elevi care nu și le permit și sunt puși în situația neplăcută de a înghite în sec . Părinții au înțeles că aceste dulciuri pot fi oferite acasă și au fost de acord.

Niciun elev n-a mai adus ciocolată, numai un elev rasfatat …a adus în continuare. Mirciulică mușca pofticios în fața și în ciuda colegilor săi. După câteva zile, înțelegerea a fost anulată.

Într-una din zile, mare scandal în clasă. Mama și bunica trag la răspundere copiii care nu se înghesuie să intre în grațiile lui Mirciulică. Pentru calificativele primite este acuzată invatatoarea care precis are ceva cu bietul copil. Temele nefăcute, lecțiile necitite și absențele în număr tot mai mare nu au nicio legătura, se pare. Tot invatatoarea este acuzată că Mirciulică nu este foarte plăcut de către colegi.

Un elev rasfatat – concluzii

Educația permisivă nu are beneficii. Un copil sau un elev rasfatat se așteaptă ca viața să-l dezmierde și încasează dezamăgiri pe măsură ce lucrurile nu se petrec așa.

Despre educația permisivă puteți citi și aici.

Numai bine!

,

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *