Top 10 tipuri de elevi regăsite în clasele de la noi

După cum s-au schimbat vremurile și obiceiurile, s-au schimbat și elevii noștri. Tipuri de elevi generos reprezentate acum 30-40 de ani (tipul de carieră, spre exemplu) se află acum într-un declin evident. Valabil și invers! Elevul vedetă, dezinhibat și egocentrist, tinde să acapareze din ce în ce mai mult teren.

Aceste replici cu autor necunoscut surprind o fațetă a școlii din prezent:

Profesorul: Copii, direcţiunea anunţă că, de astăzi, aveţi semnal wi-fi în perimetrul şcolii!
Un elev: Am văzut că avem wi-fi, dar ni se cere parola… Care e parola?
Profesorul: Astăzi, parola este anul războiului de independenţă.  (sursa: citatepedia.ro)

1. Elevul de carieră

Este elevul conștiincios, minuțios, dispus să muncească din greu pentru a obține nota cea mai mare sau a fi admis la specializarea pe care o visează. Nu întârzie niciodată, de chiul nici nu mai vorbim. Temele sunt pentru el o preocupare majoră, așa cum sunt pentru alții filmele cu supereroi.

Într-un anume fel, pot fi asemănați cu țestoasa lui Tolstoi, o cunoști, cea care întrece iepurașul încrezut. Deși nu are mereu cel mai ridicat coeficient de inteligență, obține ce vrea prin motivație și perseverență.

2. Elevul măscărici

Este elevul pus pe șotii indiferent de situație. Că restul colegilor sunt pe cale să descopere ce evenimente au marcat domnia lui Mihai Viteazul sau clasa participă cu entuziasm la o ștafetă în curtea școlii …nicio diferență, Grigoraș al nostru va găsi o cale să amuze pe toată lumea.

Misiunea sa autoimpusă este aceea de a provoca râsete, cât mai multe dacă se poate. Fețe mucalite, replici cu haz, uneori glume nesărate fac parte din arsenalul acestui glumeț de profesie. Poate deturna ușor atenția colectivului, dar are meritul de a detensiona situația atunci când e nevoie.

3. Elevul hiperactiv

Debordează de energie nestăpânită și se plictisește repede. Se foiește mai mereu, are dificultăți în a finaliza sarcini și evită cât poate activitățile care fac apel la minuțiozitate. Caută, pierde, găsește, întreabă, răspunde, comentează.

Este tipul de elev care necesită eforturi suplimentare din partea profesorului. Atenția sa este mai greu de menținut, cooperarea sa, de asemenea. Sunt bine venite sarcinile care îi valorifică surplusul de energie: strânsul caietelor sau testelor, ștersul tablei etc.

4. Elevul visător

Se încadrează aici elevul veșnic defazat. El se află mereu cu un pas sau doi în urma colegilor. Că este somnolent sau își ațintește privirea spre orizonturi personale, rezultatul este asemănător. Întreabă la ce pagină trebuie să deschidă cartea, deși toți ceilalți au început demult să lucreze. Cere lămuriri în legătură cu lucruri care au fost deja discutate în detaliu.

Trebuie solicitat mai des pentru a fi menținut în ritmul clasei. Numărul de întrebări inoportune se reduce, dar nu dispar cu totul. La un moment dat tot te vei trezi că cere explicații în legătură cu un lucru pe care tocmai l-ai clarificat cu toți ceilalți. Și o iei de la capăt!

5. Elevul singuratic

Nu interacționează prea mult cu colegii și preferă locurile din spate. Se simte în largul său atunci când activitățile presupun efort individual. Este atent la detalii și mai inteligent decât pare, dar are nevoie de încurajări pentru a colabora cu ceilalți.

6. Liderul natural

Are tendința de a-și dirija colegii, de a-și impune punctul de vedere, chiar și printr-un ton imperativ dacă este nevoie. Farmecul său personal netezește asperitățile și subjugă mulțimile. Dacă exemplul pe care îl oferă este cel potrivit, profesorul îl promovează la rangul de șef al clasei.

7. Elevul dur

Este rebelul clasei, acel elev care sfidează și comentează din belșug. Poate fi uneori sensibilizat dacă are parte de căldură, atenție și înțelegere, dar nimic nu este garantat. Problemele de acasă l-au maturizat mai repede și îl afectează într-o manieră care ar putea fi mai bine înțeleasă de un expert.

Relațiile cu cei din jur sunt tensionate și nici nu poate fi altfel când orice gest sau orice cuvânt poate fi luat foarte ușor drept un afront personal. Reacționează din impuls și îi agresează pe cei slabi de înger. Este tipul de elev care testează permanent limitele.

8. Elevul vedetă

Are acel nivel de popularitate pe care și-l doresc și alții. Reușește să se plaseze în centrul atenției mai mereu. Notorietatea lui se poate datora abilităților sociale, ținutelor de firmă sau zâmbetului cu gropițe în obraji, dar orice motiv ar exista la originea acestui statut, sigur include și o doză de farmec personal.

9. Intelectualul autentic

Intelectualul autentic este acel tip de elev care iubește provocarea. Nu este interesat de nota maximă, ci de satisfacția depășirii unui obstacol. Mintea lui ascuțită are nevoie de stimulente pe măsură, pur și simplu iubește să învețe.

Pentru el, eșecul nu se transformă în tragedie, ci într-un prilej de a se testa și dezvolta. Este, de fapt, acel tip de elev cu care orice profesor visează să lucreze. Dacă personalitatea sa nu este foarte plăcută, riscă unele resentimente din partea colegilor săi din cauza standardului prea înalt pe care-l stabilește.

10. Elevul arici

Atacurile sale verbale nu iartă pe nimeni, motiv pentru care se află de multe ori în vâltoarea conflictelor din clasă. Cu remarci incisive pune paie pe aproape orice foc iscat în clasă. Nu este de mirare că este o continuă sursă de situații tensionate.

Considerații finale

Aceste tipuri de elevi nu sunt ordonate după un anumit criteriu. Un elev poate întruni trăsăturile a 2- 3 tipuri de elevi.

surse: https://www.thoughtco.com/personality-types-of-students-3194677 https://unicheck.com/blog/types-of-students

,

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *