Contează dacă petreci timp de calitate cu copilul tau?

Ocupația de părinte este, probabil, cea mai veche meserie din lume. Cu toate că mulți adulți sunt în situația de a se numi părinți, asta nu înseamnă că este o postură ușoară. Am simțit-o de atâtea ori pe pielea noastră!  Unii au un talent natural pentru această meserie, alții mai puțin, cu toții ne maturizăm ca părinți alături de copiii noștri. Care ar trebui să fie prioritatea numărul unu din agenda oricărui părinte? Un timp de calitate cu copilul.

Kevin Heath afirmă că: Cea mai sigură cale spre inima unui copil este să petreci timp cu el. Cel mai simplu mod de a verifica acest mesaj este acela de a face întocmai.  Nu vei regreta!

De ce au nevoie copiii de compania părinților

Pentru sănătatea emoțională a copilului dumneavoastră petreceți cât mai mult timp alături de el. Am auzit cu siguranță, fiecare dintre noi, aceste cuvinte. Campaniile televizate aduc în atenție recomandări pe care nu ar trebui să le ignorăm.

O poveste cu tâlc spune că, odată, fiul de 10 ani l-a întrebat pe tatăl său, avocat renumit, cât primea pentru o consultație. Tatăl îi comunică. După câteva săptămâni, copilul îi înmână bancnotele și ce mai avea în pușculiță și-l întrebă cu nerăbdare  dacă acum poate sta de vorbă cu el.

Această întâmplare ilustrează în mod grăitor nevoia copilului de a se bucura de atenția tatălui său. Este nevoia resimțită de orice copil din lumea asta. Prezența consistentă a părinților în viața copiilor lor înseamnă pentru aceștia stabilitate, siguranță, afecțiune. Sunt ingredientele unei dezvoltări viguroase. Părintele nu trebuie să fie perfect, nu trebuie să aibă un umor sclipitor sau un talent de mare povestitor. Este suficient să fie plin de bunăvoință.

Observă suferința copiilor care cresc, din diferite motive, fiind neglijați de părinții lor. Dorul nestins le umbrește copilăria. Dacă vrei o copilărie și o adolescență sănătoasă pentru copilul tău, fă-ți timp pentru el, atât cât se poate. Dacă-ți dorești respectul și dragostea lui, oferă-i o parte din timpul și atenția ta.

Beneficiile unui timp de calitate cu copilul tău

Copilul nu știe că frigiderul este aproape gol sau că a trecut scadența facturii de energie electrică. Nu te aștepta să înțeleagă de ce muncești mai mult sau de ce ai nevoie de mai mulți bani. Instinctiv, copilul știe că acestea sunt sarcinile tale, nu ale lui. Pentru el, tu ești persoana infailibilă care rezolvă tot.

Alocă timp preocupărilor lui. Joacă-te cu ursulețul sau ghemuiește-te sub masă, dacă e nevoie. Fă aceste lucruri cu plăcere și bucurie!  Spune-i povești și nu uita să-i relatezi experiențe proprii, momente fericite sau mai puțin fericite din viața ta. Urmăriți împreună filme sau documentare interesante și dezbateți cele văzute. Ascultă-l cu atenție și răbdare, încurajează-l să spună tot ce vrea. Legătura dintre voi  va deveni din ce în ce mai puternică.

Oferă-i un model nu numai prin cuvinte, ci și prin fapte!  De exemplu, transmite-i că e bine să-și respecte promisiunile nu numai prin sfaturi, ci și prin modul în care îți onorezi tu promisiunile.  Copilul înregistrează absolut tot ce spui și ce faci. Dacă spui una și faci alta, nu te vei bucura de încrederea lui. Modelul de părinte pe care-l oferi tu acum va cântări enorm în viitor, atunci când copilul va fi părinte, la rândul său.

Acest timp de calitate cu copilul fortifică dragostea, încrederea și respectul dintre voi. Și nu uitați mesajul lui Augusto Cury: Părinţii care le fac în permanenţă daruri copiilor lor sunt păstraţi în amintire doar pentru un moment. Părinţii care se preocupă să le dăruiască copiilor lor exemple şi povestiri din viaţa lor, rămân de neuitat.

Numai bine!

 

 

 

, ,

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *