Teme pentru vacanță: pro sau contra!

    Recomandări ignorate de dascăli

    Există o controversă de când lumea în legătură cu oportunitatea unor teme pentru vacanță. Subiectul îi implică mai ales pe învățătorii, profesorii care predau la ciclul primar,  cât și pe părinții școlarilor mici. Vacanța ne descrețește frunțile de mai bine de o lună. Întrebarea, retorică sau nu, revine în actualitate: sunt aceste teme benefice sau nu?

   În ciuda recomandărilor ferme din partea inspectoratelor școlare, foarte mulți învățători și profesori impun  rezolvarea unor astfel de teme. Rațiunea pentru care o fac este logică. Materia parcursă în timpul anului școlar este destul de bogată, pe alocuri foarte bogată, iar în cele trei luni multe se pot uita.

    Teme pentru vacanță rezolvate pe apucate 

   Este cazul oare să mai presărăm zilele călduroase de vară cu  exerciții, probleme, caiete de vacanță de tot felul? Aceste sarcini, ingrate pentru cei mai mulți, aduc realmente foloase doar atunci când se încadrează într-un sistem de criterii. Mai întâi ar trebui să nu necesite eforturi considerabile, e normal pentru o perioadă de refacere. Apoi e de dorit  ca munca să fie depusă într-un mod ritmic, în acest fel efortul este mai puțin resimțit. Dacă amânăm pentru septembrie ne trezim copleșiți, copii și adulți, de câte trebuie să ne aducem aminte. De la fratele mai mare până la străbunicul, toți  își dau cu părerea și mai mult încurcă decât descurcă …iar ultimele zile de vacanță seamănă cu o tortură. Bine ar fi măcar, ca temele să fie dimensionate la o limită  minimă, urmând ca cei ambițioși să lucreze mai mult, după propria voință.

    În general, lucrurile stau altfel. Copiii rezolvă temele imediat după finele anului școlar, ceea ce înseamnă că în restul verii au tot timpul să mai uite câte ceva  din cele studiate.  În acest caz temele nu își ating scopul. Dacă le rezolvă la sfârșitul vacanței copilul se află într-o cursă contratimp și are mai multe șanse de a munci superficial, cu erori… iar începutul noului an școlar nu mai aduce bucurie.

Lectură  după voie

   Și-atunci, cum e mai bine? Cu teme sau fără teme pentru vacanță? Poate ar fi mai bine să-i încurajăm să citească ( titluri potrivite și captivante există pentru orice vârstă) și să muncească doar atât cât consideră ei că nu le strică odihna. La urma urmei, este vacanță!

, , ,

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *