Sport cu manualul în mână, altă invenție!

       Manualul care nu trebuie citit

     Conform unei tradiții a școlii românești, absurditățile demnitarilor continuă să ofere motive de îngrijorare. De curând, domnul ministru Liviu Pop  a anunțat apariția manualului de educație fizică pentru clasa a cincea…Adică a orei de sport cu manualul pe bancă sau în buzunar?   Licitația a fost deja câștigată de trei edituri, urmând ca până în 7 august să fie soluționate contestațiile.

    Medităm…medităm… și încercăm să înțelegem utilitatea acestui manual.  De câțiva ani încoace, manualele sunt foarte capricioase. Ele  ori nu apar deloc (exemplu:  noul manual de științe pentru clasa a IV-a, în anul școlar 2016-2017), ori apar pe la finele primului semestru (exemplu: majoritatea celorlalte manuale noi  de clasa a IV-a,  în același an școlar)… ori apar când nu e cazul. Se pare că nu contează piedicile pe care ministerul le pune, important este să continue haosul.

    După spusele domnului ministru apărute în ziarul Gândul, acest manual nu ar trebui citit de către copii. Dar de către cine? Nu este rostul manualului acela de a fi un suport pentru activitatea elevului? Copiii ar trebui să facă mișcare la aceste ore sau ar trebui să citească despre mișcare? Sau jocurile sportive, exercițiile fizice se realizează cu cartea în mână? Ar fi ceva  să vedem atleți fugind cu manualul în spate!

    Sport cu manualul pe bancă

    Marea problemă este baza materială extrem de săracă. Avem săli puține în ciuda tuturor investițiilor de până acum, echipamente învechite sau inexistente. Ar fi ridicol să mai vorbim despre săli de înot, terenuri de tenis etc. La școlile mari o sală nu poate fi împărțită de către 5, 6 clase odată, iar la cele mici aceste săli sunt în categoria  viselor. Tot în bătrâna curte a școlii mai pot copiii să-și consume energia…. în pauze, în zilele cu cer senin și temperaturi peste 8-9 grade.

    Iar în zilele nefavorabile? Păi da, elevii stau în clase și se gândesc ce bine ar fi dacă ar putea juca un meci de baschet! Sala de clasă este un loc cu totul nepotrivit pentru educație fizică. Și-atunci, hopa, profesorul le-ar putea arăta imagini despre baschet, i-ar îndemna să răspundă la un chestionar sau să scrie un eseu despre satisfacția exercițiului fizic. Nu facem mișcare în sală, ci facem sport cu manualul pe bancă!

Ar mai fi ceva de spus?

, , ,

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *