Serviciul pe scoala, prilej de bucurie numai pentru autorități

Serviciul pe scoala, așa cum este gândit el în aceste vremuri, este doar o tentativă de  a asigura un climat normal . Siguranța elevilor și a personalului didactic nu figurează printre prioritățile autorităților locale. Câtă vreme profesorul de serviciu poate fi învinuit când ceva nu merge cum trebuie, comunitatea locală nu se grăbește întotdeauna să-și facă datoria.

Legea pune în sarcina autorităților locale asigurarea pazei unităților școlare (legile 35/2007,  333/2003 ). Cu toate acestea, în septembrie 2017, din cele 19.550 unități școlare din România, doar 6.171 erau asigurate cu paza umană. În celelalte școli, doar profesorul de serviciu se interpune între elevi și persoanele rău intenționate. Cu mâinile goale și curajul din dotare…

De ce este serviciul pe scoala convenabil pentru autoritati

Probleme mai urgente captează atenția consiliilor locale. Incidente au existat, din păcate, cu victimele de rigoare. Se pare că nu atât de multe sau cu urmări atât de grave încât să alarmeze aleșii comunității. Să dea Domnul sau providența (după cum crede fiecare!) să nu se mai înregistreze evenimente asemănătoare.

Sentimentul siguranței nu persistă între pereții sau gardurile școlii. În cele mai multe școli paza nu există. Camerele video instalate (la una din trei unități școlare) ajută la identificarea răuvoitorilor, nu la prevenirea agresiunilor. Oricine poate intra cu arme albe, spray-uri paralizante, obiecte contondente etc.

Serviciul pe scoala  furnizează doar în timpul pauzelor surogate de paznici. Oameni care în ziua respectivă sunt supereroi. Nu au nevoie de pauze, nu au nevoie de un ceai sau o gustare, de o pauză vocală, nu se pot așeza câteva secunde după ce-au stat toată ora în picioare. Cu insigna de șerif capătă puteri miraculoase. Patrulează prin curte sau pe coridoare aplanând conflicte, îmblânzind părinți nervoși.

În acest fel, mușchii profesorului de serviciu aduc reduceri de cheltuieli, la pachet cu un vinovat, atunci când e nevoie de el. Cine este responsabil pentru elevul care a alunecat pe coridor? Cine este de vină pentru laptele turnat în părul colegului de clasă? Cine trebuie să invite afară tatăl violent, în stare de ebrietate? Firește, omul bun la toate, profesorul de serviciu. Pentru că el se poate teleporta după voie în toate colțurile școlii. El poate ține de mână zeci, sute de copii, în același timp.

Obligația morală a profesorului

Serviciul pe scoală este amintit în documentele oficiale. Codul de etică al profesorului, ordinul MENCS 5079/2016, Regulamentul intern al unității școlare etc sunt câteva dintre acestea. Domnia sa, profesorul de serviciu, se prezintă înaintea programului și pleacă ultimul, după încheierea integrală a orelor de curs. Răspunde de tot ce se întâmplă în școală. Integritatea elevilor este prioritară, cea a profesorilor nu contează. Mijloace: insigna, caietul cu procese-verbale, anunțarea directorului sau autorităților atunci când este cazul. Sărac echipament!

Ce te faci când mame supărate se strecoară în vreo clasă și păruie de zor un minor? La modul ideal, faci uz de autoritate și rezolvi situația în mod verbal. Și dacă nu reușești,  încerci să desparți imediat persoanele în cauză riscând s-o încasezi și tu? Anunți poliția și asiști la un spectacol grotesc până la apariția organelor de ordine? Ce te faci când un tată agresiv cere socoteală unui profesor pentru nota primită de copilul său?

Cu un paznic la poartă se schimbă situația. Dar atenție, un cerber care să aibă ca obiectiv nu numai paza bunurilor materiale, ci și siguranța persoanelor din interior. Simpla sa prezență poate impune un alt respect celor puși pe rele. O persoană cu condiție fizică și echipată corespunzător poate rezolva cele mai multe conflicte pe loc. Rapid și eficient.

Climatul dintre elevi este o obligație morală a profesorului, spun eu. Nu, profesorul nu poate fi paznic, nu are pregătirea necesară pentru a interveni în situații de risc. Dar nu poate trece cu vederea certurile dintre elevi, conduita lor nepotrivită pe coridoare sau în curte. Instituția școlii trebuie să impună respect. Starea de bine a celor din școală trebuie menținută, atât cât este posibil. Asta nu se va întâmpla dacă profesorul de serviciu va ignora elevii care dansează pe catedră în pauză.

Dar nu uitați! Serviciul pe scoala este asigurat de oameni fără inimi de campioni la atletism, fără corzi vocale de oțel, fără picioare de schimb sau nervi de extraterestru! Le putem cere doar ceea ce poate fi cerut unui om.

Mai multe despre serviciul pe scoala în articolul viitor! Numai bine!

,

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *