Scoala multa pentru putin profesionalism

Există o serie de motive pentru care un procent important de copii și tineri români nu sunt realmente pregătiți pentru meseria pe care au îmbrățișat-o deja sau o vor alege la momentul potrivit. Apare astfel la noi un paradox: scoala multa pentru putin profesionalism.

Fenomenul este generalizat la scară largă. Generații de compatrioți au de suferit practicând o meserie care nu le place, nu li se potrivește sau despre care învață foarte puține. În prezent 11 clase sunt obligatorii, din 2020 ar putea fi chiar 14. La ce folosește atâta scoala dacă nu oferă satisfacția scontată?

Orientarea profesională din sistemul de educație este disfuncțională. Puțini elevi beneficiază de un astfel de serviciu. Cei mai mulți aleg o meserie urmând sfatul părinților sau exemplul vreunui vecin care a reușit în viață. În cele din urmă ei nu sunt îndrumați să prefere acea meserie în care ar putea excela. Pierd elevii, dar pierde și comunitatea.

Sistemul nostru de învățământ, încremenit de viziunile diferite și uneori contrare ale miniștrilor educației, se dedică aceluiași principiu: să-i învețe versuri pe viitorii ospătari. Scoala multă pentru putin profesionalism.

Elevii sunt promovați cu ușurință din motive eronate

Mult blamatul cost/elev și asigurarea unei populații școlare care să asigure supraviețuirea unității de învățământ dau o mână serioasă de ajutor elevilor din prezent. Unele școli fac mari compromisuri pentru a păstra un număr cât mai mare de elevi în evidențe.

Exemplu: elevi care au fost admiși la licee cu profil tehnologic răsar ca ciupercile după ploaie în clase de filologie. Alt exemplu: elevi amenințați de corijență se transferă la școli cu mai puține pretenții. Acolo o frecvență acceptabilă la cursuri le garantează promovarea.

Performanțele scăzute ale elevilor și abandonul sunt puse exclusiv pe seama profesorilor. Adică, este criminal cel care are sânge pe mâini încercând să ajute victima. Nu spun că toată breasla profesorilor este alcătuită numai din exemplare fără cusur. Dar rezultatele școlare nu pot fi numai echivalentul efortului depus de la catedră.

Elevul trebuie motivat și de părinți, de psihologi școlari în multe situații, de materiile pe care le preferă și care-i pun în valoare, nu de teorie inutilă și sufocantă. Profesorii pot fi tentați să pună note mari pentru a cosmetiza situația reală.

Sunt din ce în ce mai mulți părinți excedați de îndrăzneala învățătorului sau profesorului care nu acordă calificativul sau nota la care s-au gândit acasă, în sânul familiei. Ei nu întreabă ce se poate face pentru a se descurca mai bine copiii lor. Ei întreabă dacă copilul numai nota aceea o merită. Să ne înțelegem, vorbim aici nu despre educatori isterici, ci de profesioniști bine intenționați.

Am întâlnit părinți sau bunici foarte supărați că profesorul a îndrăznit să corecteze cu roșu testul copilului. Crima de lezmaiestate pe care a făcut-o dascălul merită o criză de personalitate în fața clasei. Precis are profesorul ceva de împărțit cu bietul elev! Ce să-i explici persoanei că acele erori nu sunt inventate! Omu` o ține pe-a lui!

Cunosc dascăl care promovează pe toată lumea, la grămadă. Cum nu vrea să-și aprindă paie în cap cu familiile dintr-un anume cartier, promovează și premiază pe toată lumea. Omul se protejează pe sine și familia sa așa cum crede mai bine. Nu e corect, dar e eficient!

Nu în ultimul rând, stima de sine despre care se vorbește foarte mult. Promovarea elevilor doar pentru a proteja stima de sine este o eroare uriașă. Din punctul meu de vedere, stima de sine se aseamănă foarte mult cu sistemul imunitar. Cu cât îl protejezi mai mult, cu atât devine mai vulnerabil. Stima de sine este un capital prețios. Ea se consolidează cu mici victorii obținute prin muncă, nu primite fără niciun motiv logic.

Am lucrat și eu cu elevi care au repetat clasa. Dacă intrarea lor în sânul colectivului este prezentată la modul cuvenit, elevul poate trece relativ ușor peste neplăcerea repetenției. Din contră, micile succese pe care acum le poate înregistra mai repede (își aduce aminte lucruri învățate în anul precedent și este mai matur) îi pot oferi încrederea de care n-ar mai fi beneficiat în fosta lui clasă. Asta este stima de sine de calitate, nu cea primită de pomană și fără acoperire.

Sloganul educației: scoala multa pentru putin profesionalism

Se dovedește și în acest caz că mentalitatea este cea care se schimbă cel mai greu. În regimul comunist, așa cum l-am cunoscut eu în anii 70-80, persoanele cu studii superioare aveau un statut special. Nu erau multe, dar sfințeau locul. Oricine aspira la un statut asemănător.

S-a cristalizat în timp ideea că diploma asigură un trai bun. Și iată-ne acum, la 30 de ani după ”89, la vânătoare de diplome. N-ar fi ceva rău dacă ele ar fi girul unui nivel înalt de pregătire. Din păcate, situația nu stă în acest fel.

Facultățile răsărite în mai toate orașele din România s-au grăbit să încaseze taxe în schimbul formării unor specialiști îndoielnici. Oameni care au promovat examene cărând valizele profesorilor sau așteptând cu plasa pe la uși au ajuns ceea ce altă dată doar ar fi visat să fie.

Cu complicitatea ministerului, postliceale și facultăți în care au predat profesori formați peste noapte au pornit campania tipăririi diplomelor fără acoperire. Valabile, da, cu serie, ștampilă, tot ce trebuie, dar înmânate unor persoane nepregătite profesional. Observăm în jurul nostru medici ocoliți de pacienți, avocați fără clienți, profesori pentru care psihologia nu contează prea mult, reporteri care nu stăpânesc limba română.

Liceele îndoapă tinerii cu teorie și cunoștințe generale, dar se prefac că îi învață meserie. Disciplinele tehnologice se învață cu creta, la tablă, nu în ateliere sau pe șantier. Școlile profesionale sunt încă în faza de pionierat după ce doamna Andronescu le-a șters de pe fața pământului în primul său mandat.

Așa se face că azi găsești mult mai ușor un absolvent de drept care muncește într-o spălătorie auto decât un electrician sau un instalator de calitate. În sistemul public de educație nu există pragmatism: se face scoala multa pentru putin profesionalism.

Numai bine!

Singurul mod de a realiza lucruri minunate e să iubești ceea ce faci.Steve Jobs

, ,

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *