Răsplata- de Leon Magdan -repovestire

Această poveste a lui Leon Magdan este pe cât de scurtă și frumoasă, pe atât de plină de miez. Copiii au prilejul să învețe că răsplata nu vine de la sine, ci se cuvine numai celui care se străduiește.

Tatăl și fiul

Trăia odată, într-un sat, un om foarte harnic. Fiul său însă nu-i semăna deloc. Băiatul se simțea foarte bine trândăvind de dimineața până seara. Într-una din zile, fiul i-a povestit tatălui său despre ghetele noi pe care le purtau niște băieți de pe aceeași uliță. Tare mult mi-aș dori și eu asemenea ghete, tată! a adăugat el.

Omul s-a oprit din treburi și s-a scărpinat gânditor la ceafă: Dacă ai ajuta și tu prin gospodărie, ți-aș da banii de care ai nevoie. Pe degeaba, nu ar fi corect, nu crezi? Băiatul a înghițit în sec și a plecat fără să mai spună ceva.

În ziua următoare, băiatul a cerut iarăși bani pentru ghete și a primit același răspuns de la tatăl său. În a treia zi, copilul și-a luat din nou inima în dinți să ceară bani. De data aceasta, țăranul îi oferi un alt răspuns: Văd că ți-e gândul tot la ghetele acelea. Suie în pod și vântură grâul ca să nu se umezească și să se strice. Când ai terminat, primești bani să-ți cumperi ghetele.

Minciunile

Băiatul a urcat repede în pod, dar nu avea nicio poftă de muncă. Așa că s-a tolănit pe un braț de fân și a tras un pui de somn. Când s-a trezit a fugit în curte să anunțe că și-a făcut treaba. Tatăl său nu s-a oprit din lucru și l-a dojenit cu blândețe: Nu mai pierde timpul! Capeți banii numai după ce ai vânturat grâul!

Fiul s-a întors nedumerit în pod gândindu-se în fel și chip cum de părintele său știa că nu muncise. Nici de data asta nu s-a obosit să ia lopata ca să vânture grâul. A stat vreo jumătate de ceas cu ochii ațintiți la tatăl său. Credea că acesta va veni pe furiș să-l verifice, dar țăranul își vedea liniștit de muncă.

Băiatul a coborât din nou și a cerut încrezător banii. Tatăl lui s-a supărat: Nu se poate, și leneș, și mincinos! Dacă nici de data asta nu faci ce ți-am cerut, nu vei purta nicio gheată nouă!

După muncă apare și răsplata

Băiatul s-a dus în pod și n-a mai pierdut vremea. A luat cu hotărâre lopata și a început să vânture grâul. La scurt timp a descoperit, ascunsă în grâu, o pereche de ghete exact așa cum își dorea el. A simțit cum i se înfierbântă obrazul de rușine și a trudit până ce a terminat de vânturat tot grâul. Ba chiar s-a dus în grădină să-și ajute tatăl și la alte treburi.

Băiatul a aflat acum ce înseamnă răsplata. A aflat ce bine este să știi că meriți ce-ai primit, dar mai ales să fii alături de părinți și să-i ajuți.

, ,

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *