De ce profesorii nu respectă un program de lucru de 8 ore în școală?

Unul dintre aspectele controversate ale meseriei de profesor este numărul de ore pe care acesta îl petrece zilnic în interiorul școlii. Există suspiciunea că profesorul muncește numai când se află efectiv în interiorul unității de învățământ. Și-atunci, lumea se întreabă: Cum se poate să stea numai 4 sau 5 ore sau 6 ore și-apoi să plece fluierând acasă? De ce programul din fabrică sau de la birou nu se poate implementa în educație? De ce profesorii nu respectă un program de lucru de 8 ore în școală?

Motive pentru care profesorii nu au un program de ghișeu

1. Prevederile legale

Și pentru profesori, ca și pentru orice alți salariați, timpul de lucru prevăzut este de 8 ore/zi, 40 ore/săptămână. În aceste 40 de ore sunt incluse cele minim 18 ore-săptămână de predare la clasă (norma didactică) și restul de 22 în care profesorul își pregătește lecțiile, testele, materialele, documentele școlare, corectează caiete și teste, lucrări de examen, participă la comisii metodice și cercuri pedagogice, ședințe de consiliu profesoral, activități de dirigenție, școală după școală etc.

Este necesară prezența în școală doar pentru acele activități care impun acest lucru: lecții, ședințe cu părinții, consilii profesorale ș.a.m.d. În rest, nu cred că este relevantă locația notării testelor sau a selecției metodelor didactice pentru orele din ziua următoare.

2. Nu există condiții decente pentru un program de lucru de 8 ore în școală

a) Temperatura improprie

Când zilele reci de toamnă sau de iarnă te zgribulesc prin clasă și lucrezi cu copii care au mâinile înghețate și nasurile roșii de frig, abia aștepți să ajungi acasă să te mai încălzești. Doar știm cât sprijin se primește de la primării: nu contează câte grade Celsius sunt în școală, până nu începe decembrie nu intră în discuție încălzirea școlii. Chiar și în acele zile geroase, cărei primării i-ar trece prin minte încălzirea întregii instituții până la orele 16:00 când s-ar încheia programul de lucru al dascălilor?

În zilele toride de primăvară curg apele atât pe elevi, cât și pe profesori. Aerul condiționat este un lux rar întâlnit în școlile românești.

b) Internetul

Internetul este capital. Îți poți alege o lucrare muzicală adecvată pentru activitățile interdisciplinare, te poți inspira pentru confecționarea unei jucării deosebite pentru orele de activități practice, poți selecta imagini, povești, poți încropi prezentări powerpoint, poți creiona personalitatea unor savanți sau scriitori etc. Cursurile de formare presupun, de asemenea, teme online.

Ce facem acolo unde internetul este inexistent sau capricios? Obligăm oamenii să stea 8 ore în școală, apoi îi trimitem acasă să realizeze ce nu a fost posibil în școală.

c) Mijloacele de transport

Nu toți profesorii muncesc la doi pași de școală sau în aceeași localitate. Sunt multe situații în care profesorii navetiști depind de mijloace de transport care circulă la ore convenabile liceenilor navetiști. Cu ce se mai întorc acasă dacă-i ținem în școală până la ora 16:00? Pentru că nu fiecare are la dispoziție o mașină personală sau nu încap cu toții în mașina colegei.

d) Biroul

Ați citit bine, biroul! Un program de lucru de 8 ore în școală presupune neapărat existența câte unui birou pentru fiecare profesor. Dacă profesorul își pregătește documentele și lecțiile în școală, are nevoie de cărțile și materialele de specialitate adunate de-a lungul carierei, lucruri care în prezent sunt acasă. Are nevoie de un calculator. Când concepe un test, de exemplu, ar fi drăguț să nu-l forțăm să-l scrie de mână. La tastatură, omul se poate răzgândi, poate șterge, poate reface până este mulțumit.

Calculatoarele din laboratorul de informatică nu sunt suficiente și nici nu e comod să dai câte o fugă acolo de câte ori ai nevoie de câte un formular, o fișă, un ppt etc.

3. Concluzii

Câtă vreme școala nu oferă condițiile necesare, nu poate cere un program de lucru de 8 ore în școală. Ar fi imoral să ții un om în frig, privat de mai toate lucrurile necesare și apoi să-l trimiți acasă să-și facă treaba acolo! Adică 8 ore în școală și altele, suplimentare, acasă.

Numai bine!

Un alt punct de vedere despre acest subiect puteți citi aici!

,

Navigare în articol

9 comentarii la „De ce profesorii nu respectă un program de lucru de 8 ore în școală?

 1. Nu este cazul sa stau inchisa intr-o cancelarie inca 4 ore de aiurea, ma duc acasa si ma pregatesc pentru maine, ideile astea nu vin de la cadrele didactice , ci din afara, de la cei care habar nu au care sunt conditiile intr-o scoala.

 2. Din păcate, profesorii nu-și pot desfășura programul de 8 ore în școală, pentru că NU AU UNDE! România este printre puținele țari din lume unde se învață în două sau trei schimburi!

 3. Asa cum artistii nu stau 8 ore pe scena , judecatorii in sala de judecata, sportivii in concursuri, avocatii “la bara”, etc., tot asa si profesorii. Unele lucruri le pot face in alte locatii.

 4. Perfecta analiza….. Ar fi bine sa se scrie mai mult despre munca profesorilor și numărul de ore necesare ca sa le facă pe toate cele necesare activităților cu elevii…..

 5. Cele de mai sus ar trebui intelese de functionarii de la Curtea de Conturi sau de la Audit care vin in scoala cel putin o data la 2 ani si care solicita si o condica pentru cele 8 ore pe zi. Habar nu au ce inseamna invatamant, ei controleaza banii, platile……

 6. Stimată ziaristă! Pune mânuța pe lege, citește-o și scrie articolul în cunoștință de cauză! Ca să te ajut o să-ți postez un articol! 
  SECŢIUNEA a 6-a
  Norma didactică
  ART. 262
  (1) Activitatea personalului didactic de predare se realizează într-un interval de timp zilnic de 8 ore,
  respectiv 40 de ore pe săptămână, şi cuprinde:
  a) activităţi didactice de predare-învăţare-evaluare şi de instruire practică şi examene de final de
  ciclu de studii, conform planurilor-cadru de învăţământ;
  b) activităţi de pregătire metodico-ştiinţifică;
  c) activităţi de educaţie, complementare procesului de învăţământ: mentorat, şcoală după şcoală,
  învăţare pe tot parcursul vieţii.
  d) activităţi de dirigenţie.
  Nu mai sunt prea multe , doar 360, așa că până la următorul articol ( peste un an  ) ai avea timp!

 7. La stresul permanent,s-a gandit cineva?în alte servicii ,poti lua o pauza de concentrare,sa te liniștești si sa-ti pui gândurile în ordine.Profesorul în 50 de minute nu își permite o secundă de neatenție
  Este si actor și exponat…cel puțin 30 de perechi de ochi il privesc si analizează
  Crezi ca reziști?!si lista asta poate sa continue….O poate face altul…
  Eu am aruncat provocarea.

 8. N-am spus nici eu altceva, domnule Roșeț, doar că n-am intrat în atât de multe detalii! Având în vedere că articolul nu se adresează doar profesorilor, am folosit un limbaj mai accesibil și exemplificări relevante pentru persoanele care nu activează în învățământ. Noi, profesorii, știm prea bine despre ce este vorba! Cei din exteriorul sistemului trebuie să afle de ce un cadru didactic nu este prezent în școală 8 ore/zi! Este folositor să citească și comentariile colegilor profesori care pot adăuga păreri pertinente! Nimeni nu poate fi la curent 100% cu realitățile din educație! Sistemul e mult prea complex!
  În acest articol accentul se pune pe locul în care profesorul își îndeplinește obligațiile profesionale! Limbajul acid al comentariului este, din punctul meu de vedere, inutil și disproporționat!

 9. Ati uitat de profesorii care nu au catedra intreaga intr-o singura scoala,mai ales cei din mediul rural, care pierd 3-4 ore pe zi pe mijloacele de transport pt a ajunge la ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *