Top 8 lucruri care ilustrează principiul cantitatii din educatie

Pumnii ministerului au făurit, cu ipocrizie, un culcuș de invidiat în perna contribuabililor. Nu, nu pentru a forma oameni bine pregătiți, adevărați profesioniști, cum poți crede una ca asta? Din acel culcuș se hlizește principiul cantitatii din educatie. Și nu se hlizește degeaba.

De acolo, din locul ei călduț, râde provocator pe seama profesorilor care sunt arătați mereu cu degetul în ciuda oricăror politici dezastruoase promovate de minister. Râde ironic, în colțul gurii, pe seama elevilor obligați să urmeze tot mai mulți ani de școală, cu rezultate tot mai slabe.

În cele din urmă, râde de noi toți. De părinții înșelați în așteptările lor de notele mari și de eșecurile copiilor în a-și găsi un loc sub soare. De cetățenii tratați de medici ezitanți, de oamenii obligați să completeze formularele eronate ale A.N.A.F.-ului, de păgubiții care degeaba reclamă la poliție, tâlharii tot neprinși rămân.

Lista care poate demonstra principiul cantitatii din educatie

Calitatea rămâne floare rară. Sunt premiați profesori cu prestații deosebite, dar care primesc permisiunea de a nu parcurge programa școlară, așa cum am auzit azi-dimineață la știri. Olimpicii noștri ne fac cinste, dar ei reprezintă doar elita unui sistem în care mediocritatea este omnipotentă.

Să vorbim despre cantitate. Iată câteva dintre aspectele care pot ilustra principiul cantității din educație.

Mulți miniștri, nicio strategie. Fiecare a contribuit cu viziunea sau incompetența personală, călcând în picioare măcar o parte din ce au gândit predecesorii.

Soluția programului remedial. Meditațiile pot rezolva numai parțial problema copiilor cu dificultăți de învățare. Câtă vreme programa sufocă majoritatea elevilor, ce energizante le putem administra celor mai vulnerabili dintre ei?

Numărul elevilor din clasă. Clasele suprapopulate nu sunt rarități. Nici loc de mișcare în sală, dar nici timp pentru profesor să-și îndrepte privirea spre fiecare învățăcel.

Creșterea duratei învățământului obligatoriu la 14 ani până în 2020. Detalii aici. Adică liceul devine traseu obligatoriu pentru oricare puști alergic la studiu. Măcar bacalaureatul mai rămâne o piatră de încercare sau învățământul superior urmează să devină și el obligatoriu? Pentru că nu mai avem nevoie de electricieni, tâmplari, instalatori etc.

Rechizitele școlare gratuite primite de copiii dezavantajați. Cine a avut prilejul să descopere ce anume conține un astfel de pachet ar vedea multe lucruri de o calitate de-a dreptul îndoielnică: creioane colorate și ascuțitori de unică folosință, acuarele beton cu care nu se poate picta nimic, penare care se rup la câteva zile de utilizare etc.

Programe școlare încărcate, nepotrivite unui învățământ de masă. Cine răspunde pentru copiii care nu și-au putut pune în valoare potențialul de sudor priceput sau de mecanic auto de excepție pentru că au fost forțați să învețe despre nevertebrate sau sisteme de urbanizare?

Maldărele de hârtie condamnată să suporte procese-verbale, statistici, rapoarte etc. Personalul didactic este hărțuit cu întocmirea actelor care dovedesc ceva, nu contează dacă acțiunea trecută pe hârtie are corespondent și în realitate.

Clasele cu predare în regim simultan. O problemă care nu preocupă. Copii nevoiți să înțeleagă multe într-un timp foarte scurt. Dascăl surmenat, alergând între clase și lecții. Cât loc de înflorituri mai încape când predai două, trei sau patru lecții în aceleași 50 de minute?

În loc de încheiere…

Cu certitudine poți aduce completări acestei liste. Realitatea este prea complexă ca să aibă o singură persoană pretenția justificată a unei cunoașteri depline.

Și pentru că am vorbit despre principiul cantitatii, iată aici câteva citate care mi-au plăcut foarte mult:

Oricine e capabil să facă orice cantitate de muncă, numai să nu fie treaba pe care trebuia să o facă în acel moment. –Robert Benchley

Lăcomia figurează probabil şi în viaţa mea intelectuală, întrucât eu încerc să absorb o mare cantitate de informaţie şi urmarea este o indigestie mentală. – Etty Hillesum

Pe cât de ciudat pare, nicio cantitate de lucruri învăţate nu poate vindeca prostia, iar învăţământul superior o fortifică pozitiv. – Stephen Vizinczey

Numai bine!

,

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *