Prietenia, un tratament … de suflet

Prietenia face oricui viața mai frumoasă, cred că sunteți cu toții de acord. Nu e perfectă, nu e spectaculoasă, nu se găsește pe toate drumurile… dacă vorbim despre o prietenie autentică,  bineînțeles! Prietenii sunt oameni care se simt aproape, râd sau plâng împreună, sunt camarazi care împărtășesc valori, pasiuni comune.  Francis Bacon spune că: Prietenia dublează bucuriile și înjumătățește necazurile.

Care este portretul unor prieteni adevărați?

Fiecare poate să vadă acest portret cu nuanțe puțin diferite, dar trăsăturile de penel sunt cam aceleași. Eu îi includ în categoria prietenilor adevărați pe cei care, fără vreun interes anume, sunt pentru noi:

  • o companie plăcută, în primul rând. De aici începe totul, este punctul de pornire al relației. Comunicarea facilă, relaxarea sunt ingrediente importante.  Adevărata prietenie apare atunci când tăcerea dintre două persoane devine confortabilă, spune atât de potrivit David Tayson Gentry;
  • un sprijin de nădejde în orice situație, la bine sau la rău. Este extrem de plăcut să ai siguranța că amicul tău te va ajuta să schimbi roata sau o va aștepta pe mama ta la gară atunci când nu le poți face de unul singur, din diverse motive;
  • un confident de încredere. Ar fi teribil să auzi de la alții lucruri pe care le-ai încredințat doar celor mai apropiați;
  • un profesor.  Nu, nu trebuie să ne predea sisteme de ecuații, doar lucruri bune, oricât de simple ar fi ele. De exemplu, cum să scoți un anumit tip de pete sau unde poți găsi legume ecologice, de calitate;
  • un sfătuitor loial. E important să primești opinii de încredere din partea unor prieteni. Ai o perspectivă mai cuprinzătoare asupra situației-problemă.

Este prietenia o relație de lungă durată?

Nu neapărat. Experiențele de viață pe care le acumulăm și oamenii care ne sunt aproape ne ajută să ne maturizăm. Fiecare într-un mod unic. Convingeri care altădată apropiau pot separa în prezent sau viitor. Oamenii se schimbă, relațiile se pot schimba și ele.  Sunt lucruri pe care trebuie să le acceptăm. Uneori, prietenia aduce suferință. Trădări de neconceput sau pierderea unor prieteni dragi ne aruncă în brațele amărăciunii. Totul este posibil pentru că suntem oameni, frumoși în imperfecțiunea și diversitatea noastră.

Ne rămâne să prețuim amicițiile care nu se predau unor interese trecătoare, dispoziții capricioase sau neglijențelor. Ca orice relație,  prietenia trebuie și ea cultivată. Sinceritatea, toleranța și sprijinul, empatia conferă longevitate prieteniei.

Prietenia poate fi un punct de cotitură în viața noastră

a) O perioadă de criză

Sunt sigură că fiecare dintre voi este implicat în frumoase relații de prietenie. Fiecare poveste poate surprinde, poate încânta. În cele ce urmează voi rezuma conținutul ecranizării romanului O poveste haioasă, de Ned Vizzini. Putem înțelege de aici, încă o dată, cât de mult ne completează și ne influențează viața o prietenie adevărată.

Craig Gilner este un adolescent de 16 ani, din New York. El se simte presat de activitățile pe care trebuie să le bifeze pentru a intre la un colegiu de renume, de atracția puternică pentru iubita prietenului său și de întrebările fără tact ale tatălui. Imboldul de a se arunca de pe pod devine tot mai puternic și Craig decide să ceară grabnic ajutor.

La insistențele sale, este internat la spitalul de psihiatrie 3 Nord, la secția pentru adulți pentru că aripa destinată adolescenților este în renovare. Acolo se leagă o caldă relație de prietenie între el și Bobby, un homeless deprimat , cu încercări repetate de suicid. Firul narativ pare să aibă conotații sumbre, dar speranța și dragostea de viață renasc acolo unde te-ai aștepta mai puțin.

b) Revenirea

Pe parcursul celor cinci zile în care Craig este rezident al secției de psihiatrie este ajutat să își privească viața prin perspectiva celor care au mai puțin decât el. Bobby, un alt pacient, îl privește cu simpatie aproape paternă și îl susține în programul de reabilitare. Craig are ocazia de a se cunoaște mai bine pe sine. Află că are talent la desen și că desenul este o activitate foarte relaxantă pentru el. La cursul de muzică se eliberează de stres și cântă cu multă pasiune cucerind pacienții din secție.

Bobby și Craig se ajută reciproc. Craig îl ajută pe Bobby să obțină o locuință socială oferindu-i o cămașă a tatălui său și făcând repetiții pentru interviu. Bobby îl ghidează discret în acțiunea sa de a atrage atenția unei adolescente frumoase și deprimate din secție. Conversațiile cu Bobby sunt cele care îl ajută pe Craig să înțeleagă că viața sa este frumoasă pentru că are o familie și prieteni care îl iubesc și că problemele sale pot fi rezolvate cu ușurință.

După externare, Craig savurează cu entuziasm micile plăceri ale  vieții. Se bucură de familia și prietenii săi, de nou descoperita iubire, își asumă propria cale spre admiterea la colegiu. El explorează oportunități în marele oraș, face voluntariat la secția 3 Nord și întreține prietenia cu Bobby, cel care i-a oferit o nouă perspectivă asupra vieții.

Concluzie

Prietenia ne îmbogățește călătoria prin această lume. Apreciază cum se cuvine acei prieteni veritabili care sunt prezenți cu plăcere și bunăvoință în viața ta. Dacă nu i-ai găsit încă, nu renunța, nu se știe niciodată când apare acel  camarad de suflet.

Un prieten este un cadou pe care ți-l dăruiești ție însuți. – Robert Louis Stevenson.

 

 

,

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *