Performanta, o cale accesibilă spre împlinire

Performanta este sărbătorirea faptului că avem în noi posibilități infinite.- spune Sydney Smith. Putem înțelege din cuvintele sale că suntem capabili de lucruri mari. Trebuie doar să învățăm să visăm frumos și să credem în noi. Perseverența face restul.

Pentru fiecare persoană, performanta se întruchipează altfel, după propriile aspirații și sensibilități. Un bărbat își poate dori să asigure prosperitatea familiei. Un băiat visează să câștige concursul de înot. Bunica își închipuie cozonacul perfect, iar nepoata muncește pentru a obține bursa mult dorită.  Un micuț curios speră să domesticească înainte de a merge la școală literele de neînțeles care împânzesc disciplinat filele cărții cu povești. Un tată disperat tânjește după respectul și afecțiunea fiului său.

Până la urmă, performanta poate însemna obținerea acelui rezultat pe care ți l-ai dorit cu ardoare și care te face fericit. Poate fi simplu să atingem performanta? Îi putem învăța și pe copiii noștri să o facă?

Mentalitatea care nu încurajează performanta

Psihologul american Carol S. Dweck vorbește despre cele două mentalități pe care oamenii le ilustrează prin modul lor de a gândi și acționa. Una dintre ele este mentalitatea rigidă, cea care afirmă sus și tare că omul este înzestrat cu un anumit set de abilități.  Acest set nu poate fi diversificat în niciun fel. Este acel mod de a gândi care etichetează orice persoană și-i limitează posibilitățile. Adică, un timid nu va fi niciodată sufletul petrecerii sau un tip nervos un părinte răbdător.

Reușitele se datorează întotdeauna talentului, iar eșecurile sunt catastrofe care demonstrează mediocritate fără leac.  Totul este fatalitate, omul trebuie să se resemneze cu ce are. Dacă ai talent poți deveni un sportiv de calitate, dacă nu … te gândești la alte domenii de activitate. Aceasta nu poate fi mentalitatea care să sărbătorească posibilitățile noastre infinite.

Un exemplu grăitor al acestei mentalități este familia Mason, amintită de către Carol S. Dweck în cartea sa, Mentalitatea învingătorului. Părinții lui Robert vorbeau cu multă mândrie, de câte ori aveau ocazia, despre calitățile deosebite ale fiului lor, în vârstă de trei ani. Toți cunoscuții erau la curent cu micile sale realizări.  S-a întâmplat însă ceva care a schimbat dramatic situația. Robert nu a fost admis la cea mai căutată grădiniță din New York. Din acel moment, atitudinea față de fiul lor s-a schimbat.  Familia fusese făcută de râs, iar la numai trei ani, Robert este un ratat.

Un mod de a gândi care scoate tot ce e mai bun din fiecare

Cealaltă mentalitate este mentalitatea flexibilă. Ea ne învață că abilitățile pot fi educate, că oamenii pot realiza lucruri extraordinare prin dedicare și muncă. Acest mod de a gândi motivează perseverența și dorința de a depăși orice provocare.  Eșecul nu este un dușman, el devine un profesor, un prilej de a învăța lucruri importante despre persoana noastră.  Renunțarea nu intră în discuție, se caută doar alte modalități mai eficiente de a reuși acolo unde rezultatele obținute nu au fost încurajatoare.

Oamenii pot realiza mai mult decât cred. Poate nu orice, dar în interiorul lor zace un potențial  care poate fi exploatat. Este alegerea ta ce schimbări îți dorești să faci și să crezi în asta.

Jackson Pollock este unul din marii pictori americani ai secolului XX.  Experții au analizat lucrările sale timpurii și au tras concluzia că avea puțin talent nativ. A învățat cu pasiune de la toți cei care au fost convinși să lucreze cu el și s-a perfecționat cu răbdare și migală, până când a început să producă tablouri extrem de originale, de o mare frumusețe. Se consideră acum că a transformat radical arta modernă.

Mentalitatea este o parte a personalității, dar ea poate fi schimbată. De câte ori ne surprindem pierzând șanse sau fiind supărați în fața situațiilor care implică efort, trebuie să ne aducem aminte de mentalitatea flexibilă. Ea oferă plăcerea călătoriei,  șansa de a îmbrățișa oportunitățile pe care viața le oferă.

Pe scurt, cum cultivi mentalitatea flexibilă

  1.  Laudă întotdeauna strădania, nu calitățile personale. În acest fel, copilul nu se simte îngrozit că nu mai este deștept sau creativ atunci când nu performează la nivelul așteptărilor. Implicarea va corecta  neajunsurile.
  2. În cazul unui eșec, spune-i mereu copilului tău adevărul, evident, într-o manieră potrivită. Învață-ți copilul să tragă foloase  din eșecurile înregistrate și să înțeleagă de ce mai are nevoie pentru a reuși. Nu da speranțe false.
  3. Impune reguli și standarde și învață copiii cum să le atingă.
  4. Comunică cu ei și arată-le că îi asculți cu atenție și respect.
  5. Nu vă impuneți propriile vise asupra viitorului lor.
  6. Nu uita, performanta nu se obține foarte repede. Este nevoie de timp pentru a respecta un ritm natural de dezvoltare.

Povestea unui învingător

Michael Jordan nu a atins culmile succesului bazându-se pe talent. La începuturile carierei sale a fost dat afară din echipa liceului și a fost respins de Universitatea Carolina de Nord, la care voia să joace. Încă nu era nici pe departe acel sportiv care s-a consacrat mai târziu.

Îndemnat de mama sa, pleca de acasă la 6 dimineața pentru a efectua un antrenament în sala liceului, înainte de cursuri. La Universitatea Carolina de Nord și-a uimit antrenorul prin disponibilitatea de a munci din greu, mai mult decât oricare alt coleg. Acolo și-a îmbunătățit acele aspecte ale jocului care nu îl satisfăceau: jocul defensiv, driblajul și aruncarea la coș. Chiar și după atingerea statutului de mare vedetă, Michael era faimos pentru seriozitatea cu care lucra la antrenamente.

Azi mulți dintre admiratorii săi văd perfecțiunea, nu și munca pe a care a depus-o cu toată inima.

 

Numai bine!

 

Carol S. Dweck, Mentalitatea învingătorului,  Editura Curtea Veche Publishing, București, 2012

,

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *