Naivitățile unui patriot visător

Da, știu, patriot nu sună prea …cool.  Sugerează vremuri apuse. Te duce cu gândul la balada lui Ciprian Porumbescu,  primejdiile la care s-a expus Badea Cârțan transportând cu traista cărțile în limba română pe cărările Carpaților, entuziasmul oamenilor simpli în ziua Marii Uniri, sacrificiul Ecaterinei Teodoroiu…. și câte altele.

Și totuși, chiar și în epoca globalizării, patriotismul supraviețuiește. Fără reclame, fără declarații pompoase. Doar prin decență, muncă onestă și credința în valori. Poate și pentru că Patriotismul zgomotos nu e un patriotism curat. (Gheorghe Brăescu).

Cred că mulți dintre noi întrunesc aceste trăsături, fiecare în felul său. Poate nici nu ne gândim că suntem patrioți, ci doar oameni de nădejde, la locul lor. Cine știe, poate chiar ne dorim lucruri asemănătoare pentru noi și copiii noștri.

Împreună, dar fiecare pentru sine

Dacă până acum 100 de ani românii visau să trăiască între hotarele unei singure patrii, iată că acum trebuie să visăm la mai mult. Nu doar să trăim alături, ci să trăim împreună, ca o națiune dornică să se ridice din nevoi, să-și câștige respectul de sine și respectul celorlalți. Coeziunea poate fi cultivată în familie și în sistemul educațional.

Dacă ar fi să schițez un foarte rapid tablou al învățământului de azi, aș aminti birocrația cumplită. Tentaculele sale învăluie nemilos activitățile din școală. Directorii participă la ședințe fără  număr și fără sfârșit (și fără eficiență!). Formulare, cereri, planificări, procese-verbale, statistici, registre, dosare, bibliorafturi…  și ore neglijate pentru situațiile urgente și aproape zilnice născocite de funcționarii de pe la birouri.

Profesorul este nevoit să iasă de la oră pentru că telefonul sună iritant și nu există secretară în școală . Tot profesorul este nevoit să piardă timp completând informații pe platforme nefuncționale. Ora este deranjată de persoane cu diverse interese (fotografi, artiști ambulanți, părinți care au ceva de comunicat etc) pentru că la intrarea în școală nu este nimeni și nici ușa nu se încuie în afara recreațiilor. Internetul nu funcționează garantat, laboratorul de chimie sau fizică este inexistent sau nu dispune de resursele necesare, jocurile educative s-au deteriorat, sălile de sport constituie un lux. Să recunoaștem! Ne dorim învățământ performant cu bani puțini!

Elevii primesc teme multe pentru că așa consideră profesorul, profesorul predă mult pentru că materia este interminabilă și timpul foarte scurt. Azi se lucrează după o programă școlară, peste câțiva ani … cine mai știe? Școlile profesionale dispar din sistem cu tot cu dotări, dar stai să vezi ce chin este să le reînființezi! Că pe hârtie este relativ simplu: săli mai sunt, profesori se găsesc.  Media din anii de gimnaziu contează în proporție de 50% pentru admiterea în liceu, ba nu, stai, 75%. Acum cât mai este ponderea? 80%?

Profesorii învinuiesc părinții neimplicați, părinții învinuiesc profesorii pentru nereușite. Miniștrii distrug ce nu le place și pun în loc ceea ce vor. Strategie pe termen lung, ioc!  Pentru rezultate numai profesorii sunt de vină!

Patriot de carieră, da, patriot de paie, nu

În școală trebuie să mai urmărim și alte aspecte, în afara acumulărilor de informații. O mare parte din aceste informații se uită și atunci, cu ce rămâne elevul?  Deocamdată cu acele cunoștințe necesare practicării unei meserii, acesta fiind cazul cel mai fericit.

Dar unde învață copilul să-i pese și de ceilalți? Unde învață să fie solidar cu cei bătrâni și neputincioși, cu cei mici și fără sprijin? Unde învață că a face bine, la orice nivel, ne întregește ca oameni și ne oferă șansa de a năzui împreună spre mai bine?

Poveștile pilduitoare de la grădiniță și clasele mici sunt importante, dar nu determinante. E nevoie și de acțiune, nu numai de îndemnuri. Formarea caracterelor trebuie să înceapă în mod sistematic cât mai curând, pentru binele fiecăruia și pentru binele tuturor!

 

Numai bine!

 

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *