Pandemia de coronavirus ne rescrie viitorul…

Primăvara a sosit în emisfera nordică și ne cheamă s-o admirăm și să ne bucurăm de binefacerile ei. Pomii înfloresc, păsărelele stropesc văzduhul cu triluri vesele, florile răsar în culori minunate…Natura își urmează cursul și nu știe cât de greu ne este să-i rezistăm. Pandemia de coronavirus ne-a ferecat în locuințe și a oprit iureșul omenirii. E un alt 11 septembrie, cu inamici mulți și nevăzuți.

Pandemia de coronavirus ne amintește…

….mai multe lucruri decât am fi dorit, ce-i drept. Ne amintește, în primul rând, că depindem unii de ceilalți. Nu mai trăim fiecare în centrul propriului său univers. Binele individual este strâns legat de binele comunității, chiar și pe plaiurile mioritice. Este dificil să trăiești într-un spațiu restrâns, să interacționezi cu un număr redus de persoane, să fii activ fără a dispune de o grădină sau posibilitatea de a munci de acasă. Cu toate acestea, izolarea ne este de cel mai mare ajutor. Așadar, decât pe patul de spital, e mult mai bine acasă!

….că regula e formulată pentru toți, nu doar pentru câțiva. Ocolirea și interpretarea legii sunt, pentru unii, acte de mare caracter. Iată prilejul care-i poate educa altfel. Amenzile date de polițiști și întoarcerea în carantină pot avea efecte de lungă durată. Acei cetățeni pot învăța că cine încalcă regula, plătește! Asta doar dacă nu funcționează, din nou, mecanismele autohtone.

…să prețuim fiecare meserie în parte. Ne dăm seama, în aceste împrejurări, că sunt importanți medicii, cercetătorii, polițiștii și militarii, dar sunt importanți și profesorii, și agricultorii, și transportatorii, lucrătorii din supermarketuri și din industria chimică. Orice ocupație își aduce contribuția la binele comun.

…cât de valoroase sunt autoritățile capabile. Am văzut directori de DSP-uri sau manageri de spitale care-au făcut lucruri impardonabile. Ascultăm cu mare atenție și încredere cuvintele acelor oameni care-și merită poziția și care pot face diferența, domnul Raed Arafat de pildă. Omul este de neclintit din minister pentru că a câștigat încrederea noastră. Bravo lui! Bravo și pentru noi atunci când apreciem omul valoros.

Covid-19 schimbă reperele

Orice eveniment major aduce schimbări pentru că omenirea mai învață câte ceva. După cel de-al doilea război mondial a luat ființă ONU și colaborarea internațională a căpătat noi dimensiuni. După 11 septembrie 2001 procedurile de securitate au fost rescrise. Nimeni nu știe deocamdată în ce fel se va schimba viața noastră după stingerea pandemiei de coronavirus.

Cercetarea va fi mai generos bugetată? Sistemele sanitare vor fi regândite? Ne vom reseta deprinderile de igienă? Care sunt libertățile de care ne vom putea bucura în continuare? Cum ne vom putea educa copiii? Ce criterii vom lua în calcul la alegerile electorale?

Oricum ar fi, neprevăzutul face parte din viață. Generația noastră are de înfruntat această provocare. Ea se adaugă la șirul celor pe care le știam deja. Omenirea este tristă pentru cei care și-au pierdut viața în lupta cu acest coronavirus și pentru familiile lor. Oamenii donează, cercetătorii își pun mintea la treabă, voluntarii aduc frumusețe pe unde muncesc.

Când suntem la distanță, dar facem eforturi comune, reușita nu poate fi prea departe! Aveți grijă de voi! Sănătate multă! Sărbători binecuvântate!

Tudor, 6 ani: Coronavirus vine de la lilieci care sunt sub pământ, adică în peșteri. Este un virus care te omoară, dar nu te omoară, dacă n-ai altă boală. Te face să nu mai respiri după două săptămâni după ce îl iei, că te doare. Și copiii pot avea coronavirus. [Te protejezi] spalându-te des pe mâini, dar nu trebuie să te dai foarte mult cu dezinfectant, pentru că ai anticorpi pe mână și ei te ajută să nu mai ai mulți viruși.

sursa: https://www.vice.com/ro/article/v74n4j/copiii-din-romania-explica-coronavirus

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *