Motor magic … dar dă rateuri

De ce este educația un motor magic?

    Fie că ne place sau nu, educația este un motor pentru fiecare națiune. Orice stat civilizat face eforturi sistematice pentru ca acest motor să funcționeze și să-și facă datoria. Educația are puterea magică de a forma specialiști în orice domeniu, de la medicină, aeronautică, economie și până la cosmetică, tâmplărie etc. Fiecare meserie contribuie în felul său la binele comun, dar și la cel individual. Ar fi ideal  ca acest motor să lucreze la capacitate maximă fără resurse de calitate….Suntem adulți însă, trăim cu toții într-o lume reală, știm că așa ceva nu se poate … În România de azi, educația se află în situația unui motor care dă rateuri, multe rateuri. Ministerul e însă preocupat de evaluarea, și nu de însănătoșirea sa.

Remedii ministeriale ineficiente

    „Încă în România avem un decalaj foarte mare între elevi, avem un decalaj extraordinar între profesori, avem un decalaj și mai mare între unitățile școlare și e necesar să gândim cum să evaluăm sistemul de educație având aceste decalaje.”, declară domnul Liviu Pop. De asemenea, domnia sa declară că în țară nu sunt condiții de muncă egale pentru profesori (adevărat!) și nici condiții egale de studiu pentru elevi (foarte adevărat!). Soluțiile propuse sunt: aplicarea salarizării unitare, formarea cadrelor didactice pentru noile programe școlare (care sunt  pe alocuri catastrofale!) . După umila mea părere, aceste demersuri au/ vor avea efectele unei frecții la un picior de lemn. Remediul este total ineficient și nepotrivit. Punem din nou căruța înaintea cailor.

Cauze ale decalajelor din școli  

     Și iată de ce:

    ♥salarizarea decentă a profesorilor este cea care atrage și menține persoane capabile în sistem. Cum acest lucru nu se întâmplă încă.. Unele facultăți care au apărut ca ciupercile după ploaie după 89 s-au axat pe producerea de profituri în dauna profesionalismului. Nu ne miră apariția unor persoane mai puțin calificate în tot felul de specializări!

    ♥intruziunea politicului  la toate nivelurile; interesul de grup primează mereu, fie că există nuanțe financiare sau parfumul posterității. A apărut astfel o „strategie” ezitantă care avantajează  anumiți profesori, anumite școli, anumiți elevi (mai ales cercurile cu audiență la cei de sus).

    ♥corupția din sistem, traficul de influență, birocrația, presiunea constantă asupra profesorilor care au parte de tot mai puțină libertate de exprimare nu sunt apanajele unui motor „magic”. Ministerul simulează consultarea specialiștilor și practicienilor, dar ia decizii după cum dorește. De exemplu, clasa pregătitoare a fost introdusă în ciuda tuturor argumentelor aduse. Unii directori și inspectori care nu suportă opoziția au atitudinea unui vătaf pe moșie.

    ♥planul-cadru și programa școlară sunt rigide, sunt aceleași pentru toți , indiferent de dorințele, curiozitățile, potențialul copiilor. E timpul să ne întrebăm: vrem să se memoreze cunoștințe din toate domeniile? Vrem să ne trezim că au reținut prea puțin sau mai deloc? Sau ne dorim să formăm caractere, oameni pregătiți pentru viață?

    ♥nu pot să las deoparte atitudinea unor părinți față de școală. Îi vedem în jurul nostru, sunt acei părinți care cred că școala este singura responsabilă pentru educația copiilor lor. Tot dumnealor au credința că profesorii sunt angajați să taie unghiile murdare, să pregătească ghiozdanul pentru ziua următoare etc. Atitudinea statului și a societății față de școală se imprimă asupra performanțelor educației.

Regândirea din temelii a întregului sistem

    Dacă ar fi după mine, aș regândi sistemul din temelii : de luat în calcul resursele materiale din prezent( nu se va schimba drastic ani mulți de-acum înainte), creșterea calitativă a personalului  didactic (aspect care ar putea fi vizibil doar peste 20-30 de ani), conceperea unei programe realiste și flexibile. Sigur, mai multe minți gândesc mai bine! Totul este ca acestea să-și coordoneze în mod onest eforturile pentru a concepe un sistem de educație de secol XXI, un motor magic fără rateuri.

, , , , , ,

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *