Manuale pentru generația de sacrificiu

    Intenția de a oferi manuale noi la timp

    Este lăudabilă intenția declarată a ministerului de a oferi manuale corespunzătoare acelei generații de sacrificiu care a inaugurat clasa pregătitoare . Este acea generație care pășește, cu mai multă sau mai puțină încredere, în sălile destinate claselor a V-a.  Ar fi o premieră absolută pentru acești elevi să lucreze cu manualele conforme cu noua programă școlară încă din septembrie.

     Cum s-au descurcat învățătorii care au fost puși în situația fără precedent de a folosi manuale   și programe școlare care nu concordă, numai ei știu. Au folosit caiete speciale, au conceput fișe de lucru, au căutat informații (la științe mai ales  sunt noțiuni de fizică ce nu s-au mai predat până acum la ciclul primar). Au realizat planificarea anuală a materiei având ca suport manualul vechi. Apoi s-au trezit  cu manualele noi (caz fericit!) în etape: prin noiembrie o parte, prin februarie alta. Manualul de științe nu și-a mai făcut deloc apariția. Alte complicații, alte revizuiri ale planificării.

    Este adevărat că până acum manualele au fost sub incidența Legii achizițiilor publice, fapt care a îngreunat foarte mult producerea și distribuirea lor. Se intenționează, după cum afirmă domnul ministru Liviu Pop, conturarea unui proiect de lege a manualului școlar. Acest proiect va fi supus dezbaterii publice începând cu 11 septembrie. Sperăm să nu sufere în continuare cei 151.950 de elevi și profesorii lor și în acest an școlar. Rămâne de văzut peste foarte puțin timp modul în care ministerul a coordonat acțiunea în cauză.

    Mod ineficient de colectare a informațiilor necesare

    Apare însă (cum altfel!)  o altă problemă. Domnul ministru a afirmat în ședința de guvern că în perioada 1-8 august „se decide ce manual merge la fiecare copil din România.” Cum asta? Cine decide? Majoritatea profesorilor se află în concediu în zilele respective. Și-atunci? Directorul dă cu pixul și decide el pentru toate disciplinele sau îi contactează pe fiecare dintre colegi să-i întrebe ce manuale preferă? Cunosc acei oameni cu adevărat întreaga ofertă de manuale alternative aflându-se la plajă, la pescuit, la coasă sau pe unde au dreptul să fie în concediu?

    Pare să fie din nou o acțiune de tip militar, așa cum se practică, dascălii trebuie să fie permanent în gardă, ce să mai vorbim de directori! Formularele, situațiile venite azi trebuie completate de ieri!  Nu se doarme, nimeni nu clipește, ministerul are nevoie de informații! Măcar să fie cu folos…

    Iar noi facem tot ce putem… „Am înțeles, să trăiți!”. Este deviza anului școlar 2017-2018.

 

, , ,

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *