Mafia manualelor în vizorul ministrului educației

    Un bobârnac pentru mafia manualelor

    Desigur, la ministerul educației se întâmplă des să nu fie văzută pădurea din cauza copacilor. Mafia manualelor și-a atras supărarea domnului ministru Liviu Pop pentru profiturile la negru pe care le obține. Până aici totul e de bine. Evaziunea fiscală trebuie combătută cu hotărâre …. alte instituții ale statului au însă atribuții în acest domeniu.

    Grav este că același ministru este dispus să sacrifice interesele elevilor și părinților  pentru a putea da bobârnace capitaliștilor de la edituri. Deși nu are informații despre impozitele plătite de mafia manualelor (conform propriilor declarații!), domnia sa lansează acuzații și se contrazice pe alocuri.

    Auxiliarele: utile sau nejustificate?

    În 22.09.2017, domnul Pop declară: Din nefericire, comercializarea de manuale și de alte materiale didactice a devenit o afacere profitabilă pentru unii, dar nu și pentru copii și părinți. S-a ajuns la o supraîncărcare de cărți, cărțulii și caiețele, care nu au nicio justificare pedagogică”.  Cu toate acestea , câteva zile mai târziu, în Anexa 1  a OMEN nr. 5062/26.09.2017: „… se definește termenul de ”Auxiliare didactice” ca fiind materiale-suport elaborate în sprijinul profesorilor și al elevilor, aici fiind incluse caietele speciale, culegeri de texte, de cântece, cu exerciții și probleme, de teste, pachete de fișe de activitate independentă etc.”

    Ce să mai înțelegem din aceste poziții contradictorii? Ba sunt inutile auxiliarele, ba devin sprijin pentru profesori și elevi. Fiind profesor care muncește la catedră spun că sunt extrem de necesare. Dacă manualele aflate în uz ar oferi seturi mai generoase de aplicații, poate că aceste auxiliare nu ar mai fi o necesitate. Se pierde din vedere că aplicarea cunoștințelor în cât mai multe contexte este benefică învățării. Ce am de făcut însă când la o lecție nouă manualul îmi oferă doar trei exerciții? Le rezolvăm și apoi… ascultăm muzică?

    Editurile acuzate, comisiile ministerului … scuzate

    Declarațiile domnului ministru scot la iveală alt aspect care poate crea confuzie. Se pare că tot mafia manualelor este acuzată de calitatea slabă a noilor manuale pentru clasele a II-a, a III-a și a IV-a. Eu nu mai înțeleg nimic. Lucrez cu aceste manuale și constat că nu lipsesc pagini, calitatea hârtiei și a imaginilor este corespunzătoare, nu am găsit erori de tipărire etc. Dacă discutăm despre conținutul manualelor, pardon! Acesta este responsabilitatea ministerului, cel care le evaluează și avizează.  E ca și cum m-aș supăra pe bucătarul care a lucrat foarte bine după o rețetă pe care eu i-am impus-o!

    Conform OMEN 5062, lista auxiliarelor avizate va apare în 2018 (Dumnezeu știe când)! Înseamnă că pentru acest an școlar nimeni nu mai cumpără auxiliare aflate în deplină legalitate. Bravo! Un bobârnac pentru mafia manualelor! Mai contează că tot un bobârnac primesc și elevii?

 

 

, , ,

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *