Top 11 lucruri mai puțin cunoscute despre invatatoare

Costel Avrămescu exprimă, în doar câteva cuvinte, esența acestei meserii nobile:  Învăţătoarea e sursă de lumină pentru alţii, consumându-se pe sine. Pentru unele persoane, mai puțin avizate, această formulare poate să pară puțin patetică sau doar poetică. Rămâne să judeci cât de potrivită este această afirmație, dar numai după ce ai citit lista de mai jos.  Evident, folosesc termenul invatatoare doar pentru că predomină femeile în învățământul primar.

Ce înseamnă să lucrezi cu școlarii mici

1. Este nevoie de foarte multă răbdare.

Exemplu din  propria mea experiență: îi cer elevului să precizeze sunetele din care este formată silaba ma. Acesta răspunde: m, u. Rostesc eu silaba tare și clar pentru a fi auzită corespunzător. Răspunsul este același: silaba ma se formează prin alăturarea sunetelor m și u. Rostesc din nou această silabă prelungind vocala, în speranța că va fi identificată mai ușor:  maaaa. Elevul răspunde imperturbabil: m, u. Schimb tactica și îi cer să stabilească componența silabei mu, doar -doar sesizează diferența.  Școlarul repetă silaba mu și enumeră sunetele din care crede el că este compusă: m,a.

2. Munca unei invatatoare presupune  multe acțiuni repetitive.

În clasele primare se formează deprinderile de elev. Pentru lucruri care par de la sine înțelese în gimnaziu se explică, demonstrează și exersează de nenumărate ori, în contexte cât mai variate. Exemplu: pentru rezolvarea unei sarcini independente la clasa pregătitoare observăm fișa împreună și stabilim ce anume au de făcut. De exemplu, au de colorat doar acele imagini a căror denumire conține sunetul s.  Printr-un exercițiu-joc desfășurat cu copiii mă asigur că toată clasa a înțeles cerințele. Cineva întreabă care dintre imagini se colorează. Explic din nou cerința. După ce clasa începe lucrul, aud: Doamna, dar ce trebuie să facem aici?

3. Chiar dacă te doare dintele sau te chinuie o criză de fiere, copiii te solicită în aceeași măsură.

Școlarii mici sunt energici, curioși, insistenți atunci când vor să obțină ceva. Trebuie să le răspunzi la întrebări (oricât de personale ar fi acestea), să cânți cu ei și să participi la jocuri de mișcare, să găsești modul de a-i impulsiona și a le oferi încredere. Trebuie stăpânită clasa. Nu poți sări peste lecția Sunetul l și litera l mic de tipar și nici nu poți preda în fugă. Orice mică achiziție necesită parcurgerea unor pași foarte bine stabiliți.

4. O invatatoare se relaxează mai puțin prin cancelarie.

Pauzele sunt momente binevenite de odihnă, pentru copii mai ales. Doamna rămâne de cele mai multe ori în clasă pentru că cei mici nu pot rămâne nesupravegheați. Copiii aleargă, se joacă, țipă. Sunt mici conflicte de aplanat, lacrimi de șters, râsete de împărțit, caiete de corectat, materiale de pregătit pentru lecția următoare.

5. Doar neinițiaților li se pare că e ușor să predai la clasele primare.

Trebuie să te pricepi la toate: să rezolvi probleme mai complicate decât s-ar crede, să poți concepe texte emoționante, să fii sensibil la faptele eroice ale străbunilor, să cânți frumos, să desenezi bine, dar mai ales să știi cum să-ți îndrumi copiii, cum să întinerești în fiecare zi, alături de ei.  Privește chipul unei invatatoare imediat după orele de curs și vei vedea efortul, consumul. Dacă acasă e greu cu unul sau doi copii mici, cum este cu 25?

De ce este complicată relația cu părinții

Truda unei invatatoare include și stabilirea unei relații cordiale cu părinții. Sunt o binecuvântare cei care înțeleg efortul, bunăvoința, cei care știu că pot rezolva orice probleme adresându-se respectuos. Nu toți părinții procedează la fel

6. Nu toate invatatoarele sunt ticăloase doar pentru că așa prezintă emisiunile TV.

Oamenii sunt diferiți și nu susțin că toate cadrele didactice sunt fără reproș. Cu toate acestea, nu este corect să se pornească de la premiza că dascălul  nu se comportă profesionist.

7. Unii părinți cer tratamente speciale pentru copiii lor.

Școlarii sunt mici și, de aceea, tendința de a-i proteja este mai mare. O invatatoare trebuie să zâmbească politicos și să-i amintească adultului că o clasă nu este formată dintr-un singur elev, ci din 25. Toți trebuie să se bucure de același tratament. Așa este cinstit.

8. O invatatoare trebuie să facă față acelor părinți care nu acceptă rezultatele copilului lor.

Dascălul este pus în situații dificile atunci când părintele consideră că se cuvine să fie agresiv ca să apere drepturile copilului său. Adică, acele drepturi înseamnă un calificativ grozav sau un premiu la sfârșitul anului. Chiar dacă testele argumentează calificativele primite, părintele suspectează ceva necurat. Nu este potrivit să afle cum și-ar putea sprijini fiul sau fiica, ci cum ar putea aduce acuzații fanteziste. Din păcate, copiii asistă înspăimântați la  astfel de scene.

9. Dacă sunt probleme la orele de religie, limbă modernă sau educație fizică , părintele se adresează invatatoarei.

Există discipline predate de profesori de specialitate. Este normal să fie așa, dascălul de la clasă nu are cunoștințele necesare. Este o situație reglementată oficial de minister. Dacă dascălul are vechime, nici măcar nu a învățat religie la școală. Cu toate acestea, el este un intermediar între părinte și profesorii respectivi.

Ce își dorește o invatatoare

10. Orice invatatoare își dorește respect.

Munca sa este intensă și are nevoie de apreciere pentru a găsi puterea de a se dedica celor mici. Un salut respectuos și o adresare civilizată nu costă pe nimeni.

11. La fel de important,  are nevoie ca fiecare elev să fie sprijinit de familia sa.

Programa școlară este încărcată și aceeași pentru toată lumea și nu pentru că așa a ales invatatoarea. Ultimele lucruri de care are nevoie sunt întârzierile constante, temele nefăcute, penarul uitat acasă etc.

Numai bine!

, , ,

Navigare în articol

Un comentariu la „Top 11 lucruri mai puțin cunoscute despre invatatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *