Spre gradinita , cu încredere!

Am așteptat de multă vreme o schimbare pozitivă, cât de mică, în sistemul nostru de învățământ.  Bietul sistem, vai de el, trosnind din toate articulațiile! Certat de toată lumea, arătat cu degetul, năucit de idei năstrușnice și sărăcie! Atenție, dragi prieteni! Așteptarea a dat roade. Un tip deștept a venit cu ideea obligativității anilor de gradinita, din 2020.  Mai precis, grupa mijlocie și grupa mare. Bingo! Mai este necesară aprobarea  Camerei Deputaților pentru ca acest proiect să devină lege.

Ce rost are această inițiativă?

Pare ușor inutilă o lege care prevede lucruri deja funcționale. Mulți părinți au înțeles utilitatea frecventării gradinitei, dar nu au înțeles toți. Diverse motive, mai mult sau mai puțin valabile, îi împiedică încă pe mulți micuți să vină la gradinita: lipsa unor haine acceptabile, drumul lung, indiferența părinților etc. Cert este că ei trec din start cu un handicap serios pragul școlii, atunci când vine vremea.

Gradinita îi ajută să relaționeze cu copii de aceeași vârstă, să se integreze într-un colectiv, să-și formeze deprinderi de mare preț mai târziu, în cariera de școlar. Poate să pară ireal, dar am întâlnit cu câțiva ani în urmă, un elev de clasa pregătitoare care nu vorbea articulat. Părinții mi-au explicat că băiatul nu a dorit să meargă la gradinita și ei s-au conformat acestei dorințe. Este sigur că, din păcate, nici în sânul familiei copilul nu s-a bucurat de atenția cuvenită. Nu poate exista un alt motiv pentru care un copil perfect sănătos să nu poată folosi cuvinte din cele mai simple la 6 ani.

El comunica prin semne și mimică, însoțite de câte o vocală: î, î, î, de exemplu. Nu știa să folosească creioane, să împartă jucării cu colegii, să asculte o poveste. La scurtă vreme a început să rostească unele cuvinte și apoi să le lege în enunțuri scurte. Decalajul dintre el și ceilalți elevi era însă uriaș. Etapele pe care ceilalți le traversaseră cu ani în urmă el la parcurgea abia acum. S-a văzut pus în fața unei explozii de informații căreia nu mai avea cum să-i facă față.  În prezent, este un școlar care încă nu stăpânește citit-scrisul și socotitul, deși au trecut 5 ani de la debutul său școlar.

De ce mai are nevoie gradinita, până în 2020?

Pentru punerea în aplicare a acestei viitoare legi (sperăm!) mai sunt necesare câteva ajustări de mare importanță. Numărul de locuri din gradinite trebuie să acopere cererea, dotările să fie corespunzătoare. Și nu în ultimul rând, grupele să nu funcționeze cu câte 40 de preșcolari în grupă. Încearcă cineva din afara sistemului să-și închipuie cum se poate lucra cu atât de mulți copii simpatici, dar gălăgioși și dornici să acapareze atenția educatoarei?

 

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *