Educatie pentru viata

Pentru fiecare persoană cuvântul educatie are o anumită semnificație.  Nu este greu de deslușit cât de prețioasă este vorbind despre celebrele istorii ale copiilor fiară. Sunt acei copii abandonați într-un fel sau altul de către părinții lor și crescuți de animale. Privați de dragostea și exemplul semenilor, au devenit ființe sălbăticite,  cu obiceiuri și comportamente „împrumutate” de la familia adoptivă. Iată de ce este necesar  să reflectăm cu atenție asupra modului în care se face educatie.  Să o facem doar pentru că „așa s-a făcut și până acum” sau „pentru că așa o fac și alții”? Până la urmă, fiecare părinte are libertatea de  a alege. Eu  aleg o educatie pentru viata.

Conceptul de educatie pentru viata

Totul pornește de la modul în care gândești datoria părintelui. Cu toții suntem animați de dragostea pentru fiii/fiicele noastre, dar cât de potrivit este să ne lăsăm purtați doar de sentimente și nu și de rațiune? Adulții lucizi, cei care doresc să le  cultive acele abilități care-i fac apți să înfrunte viața și să și-o facă prietenă, realizează de fapt o educatie pentru viata.

Vorbim despre o educatie completă, solidă.  Sportivii care se concentrează pe diferite niveluri de performanță fac antrenamente care să-i ajute să devină mai puternici, mai pricepuți. Exact acest lucru se obține instruind pentru viață.  Copilul este pus în situații în care să găsească soluții, să depășească dificultăți pe măsura vârstei, să aibă responsabilități. Nu sunt excluse micile răsfățuri, dar atenție, acestea nu trebuie să devină un mod de viață. Marii sportivi nu devin campioni fără efort, nu-i așa?

Pe scurt, educatie pentru viata înseamnă acel tip de educatie prin care copilul poate ajunge pe drumul cel mai scurt spre o viață împlinită. De ce? …pentru că a învățat să depășească obstacole, să aprecieze ceea ce are,  pentru că nu așteaptă să primească, ci face pentru a obține.

Ce dureri de cap putem evita

„Dacă nu știi ce să ceri de la viață, viața nu știe ce să-ți dea.” spune atât de frumos doamna Ileana Vulpescu. Haideți să cerem copii și tineri pregătiți pentru viitor, asta în primul rând pentru binele lor, dar și pentru al nostru. Gândește-te numai ce poți împiedica:

 • țipete și plânsete când nu li se face pe voie;
 • răspunsuri obraznice;
 • situații stânjenitoare în public;
 • rezultate școlare îndoielnice;
 • comportamentul agresiv;
 • neîncrederea în sine;
 • sentimentul ratării;
 • anturajele dubioase;
 • temerile;
 • blocajele de comunicare și multe altele.

Ce putem obține prin acest tip de educatie

Multe visăm pentru copiii noștri și este bine, foarte bine. Dacă nu uităm să ținem cont de nevoile și dorințele lor,  putem activa acele resorturi care pot să  conducă spre micile sau marile succese dorite:

 • respectul pentru părinți și persoanele din jur;
 • cultivarea responsabilității, a mentalității de învingător;
 • comunicarea pozitivă, o relație bazată pe încredere;
 • deprinderea unor obiceiuri sănătoase;
 • performanțe școlare;
 • sistem de valori apreciat în toată lumea;
 • relaționarea adecvată cu orice persoană, indiferent de vârstă sau statut;
 • dezvoltarea simțului umorului;
 • perseverență și calm în rezolvarea problemelor de viață;
 • respectarea limitelor firești fiecărei etape și savurarea onestă a libertăților aduse treptat de trecerea anilor etc.

Cine o pune în practică

Cei mai influenți adulți din viața copilului sunt părinții. Ei dețin autoritatea cea mai înaltă și sunt sprijinul său constant încă din primele clipe de viață.  De aceea, este extrem de important să fii atent la toate mesajele pe care i le transmiți copilului tău prin cuvinte, comportament, atitudine.

Cunoști povestea Strachina de lemnPărinții din poveste exilează bunicul la o altă masă pentru că molfăie bucatele, îi scapă mâncarea din lingură și chiar farfuria pe jos. Ca să nu mai spargă nimic, tatăl îi cioplește o strachină  dintr-o bucată de lemn. Bătrânul împovărat de ani tremură din toate încheieturile și mănâncă cu lacrimi în ochi, fără să adreseze vreun reproș. După câteva zile, copilul în vârstă de patru ani este surprins  cioplind, la rândul său.  Întrebat fiind, cel mic își privește părinții cu dragoste și îi lămurește: face și el niște strachini de lemn pentru ei, atunci când vor fi bătrâni, la fel ca bunicul. Cei doi au amuțit. Din acea clipă bunicul a fost primit cu afecțiune și înțelegere la masa întregii familii.

Școala rămâne un pilon cu greutate. Educația continuă la alt nivel, în paralel cu cea primită în continuare în familie. La școală copiii învață integrarea într-o colectivitate mai cuprinzătoare, cunoștințe din diferite domenii,  o meserie. Va fi tema unui articol distinct sistemul românesc de învățământ, ce ar trebui și ce oferă acest sistem în prezent.

Comunitatea  capătă o greutate din ce în ce mai mare, odată cu creșterea copilului, trecerea spre adolescență. Modelele oferite de colegi, prieteni, vecini, valorile promovate de emisiunile pe care le privește, lecturile sale nu sunt de neglijat.

Ce avem de făcut pentru a face o educatie pentru viata

Orice drum începe cu primul pas. Odată ce ai înțeles beneficiile sale, este necesar să fii consecvent în aplicarea câtorva principii de viață echilibrată.   De câte ori crezi că ceva nu merge bine sau ai uitat ceva, revin-o la sursa de inspirație. Nu există părintele perfect, dar poți fi părintele care-și asumă datoria cu dragoste și răbdare.

Top 10 principii de urmat

 1. nu cere copilului nimic din ceea ce nu faci tu;
 2. nu cere altora să-ți facă treaba;
 3. vorbește-i întotdeauna cu răbdare și calm (oricât de greu ar părea uneori!);
 4. petrece timp cu el (așa cum recomandă și mesajele educative difuzate de posturile TV);
 5. fixează-i limite rezonabile, acordă-i mici libertăți ( își poate invita prietenii dacă se vor comporta civilizat);
 6. nu-i transmite mesaje confuze (azi trebuie să strângă jucăriile, mâine o poate face sora mai mare);
 7. dacă-i acorzi un privilegiu sau i-l retragi, explică-i de ce;
 8. acordă-i respect;
 9. fii conștient că tu ești persoana cu discernământ în această relație;
 10. oferă-i siguranță, orice s-ar întâmpla trebuie să știe că îi ești alături.

Educatie pentru viata – concluzii

Ceea ce ne dorim până la urmă este să fie pregătit să se bucure de viață în mod decent, să nu se lase descurajat de greutăți, să-și câștige pâinea făcând ceea ce-l pasionează.  Nu mă pot abține să nu includ vorbele înțelepte ale lui Norman Vincent Peale: „Persoana  care știe ce e viața privește dificultățile ca pe niște oportunități.” Este modul ideal de a învăța din eșecuri, de a deveni mai puternic cu fiecare piedică trecută.

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *