Câteva lucruri interesante despre Craciun

Ziua de Craciun  este cea mai așteptată zi din an. Copiii cântă colinde și glasurile lor inocente ne poartă înapoi, în timp,  spre clipa nașterii lui Iisus.  De sute de ani oamenii urmează cu bucurie datinile locului, încercând cu toții să fim mai buni, să reflectăm mai mult asupra binelui pe care îl putem face pentru alții.

Aspecte mai puțin cunoscute

Se pare că primul Craciun a fost sărbătorit la Roma, la 25 decembrie 336 d. Hr.

Deoarece biblia nu precizează data nașterii mântuitorului, această temă a fost amplu dezbătută. Se pare că primii creștini ar fi plasat evenimentul în ziua de 6 ianuarie. În secolul al IV-lea, data Craciunului a fost schimbată. Există unele supoziții conform cărora a fost aleasă ziua de 25 decembrie pentru a distrage atenția de la un ritual păgân care se celebra în aceeași zi.

În Islanda este perpetuat un obicei. Copiii pun un pantof la pervaz, în fiecare zi din perioada 12-23 decembrie. În fiecare noapte, când dorm, ei primesc câte un cadou de la cei 13 magicieni din munți. Copiii care nu au fost prea cuminți primesc câte un cartof!

Finlandezii își vizitează rudele care au plecat dintre cei vii în seara de Ajun, la apusul soarelui. Ei veghează cu lanterne și lumânări aprinse și își amintesc de cei morți în timp ce angajați ai cimitirului sau bisericii cântă imnuri. Se crede că acest obicei a prins rădăcini din 1920, an în care au fost aprinse lumânări pe mormintele soldaților uciși în primul război mondial.

Romanii au folosit crengile de brad pentru a-l onora pe Saturn, zeul agriculturii. Bradul a fost utilizat ca pom de Craciun pentru prima dată în Estonia sau Letonia ( încă nu se știe cu siguranță). Abia în secolul al XVI-lea brazii au fost aduși în case de către germani. Mai târziu, regina Victoria și prințul Albert au așezat pomul de Craciun în palatul lor, fapt care a ajutat la împământenirea acestui obicei.

Prima persoană care a decorat bradul cu lumini ar fi fost Martin Luther. Impresionat de strălucirea stelelor admirate în timpul plimbării sale prin pădure, el a fost inspirat să așeze lumânări aprinse printre crenguțe.

Washington Irving l-a desenat pentru prima oară pe Mos Craciun în sania sa zburătoare, în 1819.

Prima beteală a fost confecționată din argint, în Germania anului 1610.

Pomii de Craciun au fost la început decorați cu fructe (mai ales mere). Mai apoi s-au folosit lumânări și beculețe.

O situație neprevăzută a luat lumea prin surprindere, în anul 1914, în timpul primului război mondial. Soldații din tranșeele germane și engleze au fraternizat în ziua de Craciun. Și-au oferit cadouri, și-au decorat tranșeele și au jucat fotbal. ( Povestea celui de-al doilea război mondial de Craciun, de Stanley Weintraub)

În Hawaii, moșul este numit Kanakaloka.

Cina de Craciun durează peste 4 ore în Italia pentru că majoritatea familiilor servesc mai mult de 7 feluri.

Oamenii din Oslo, Norvegia, asigură în fiecare an pomul de Craciun din piața londoneză Trafalgar. Ei fac acest lucru în semn de mulțumire pentru sprijinul primit de la britanici în timpul celui de-al doilea război mondial.

Tuturor, un Craciun binecuvântat!

Sursă: http://thefactfile.org/interesting-facts-christmas

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *