Clasa pregatitoare la predarea simultană contrazice egalitatea de șanse

Apariția conceptului de clasa pregatitoare a învolburat puternic apele. În 2012 lumea discuta aprins despre implicațiile acestui experiment. Chiar și în prezent, când lucrurile par să se fi așezat, există efecte pe care cei mai mulți le trec cu vederea.

De ce clasa pregatitoare nu a fost acceptată ușor

În ciuda părerilor formulate de învățători, adică a celor care aveau să înfrunte această realitate, funcționarii din minister au implementat clasa pregatitoare. Sistemul nu era pregătit pentru această schimbare, și totuși…

Învățământul preșcolar a suferit o lovitură grea. Odată cu înregimentarea obligatorie a copiilor care au împlinit 6 ani la 1 septembrie, au dispărut grupe și posturi de educatoare. Practic, de unde se știa că rolul grădiniței este acela de a pregăti copilul pentru școală, iată că această sarcină a fost preluată chiar de … școală.

Unitățile școlare au avut, și ele, de înfruntat dificultăți.  Erau necesare săli suplimentare, mobilier adecvat vârstei, materiale educative specifice (puzzle-uri, jocuri de construcții, CD-uri cu povești și jocuri  etc).  Fiecare școală a depășit aceste complicații în funcție de context și talentul organizatoric al directorului. A mai oferit și ministerul câte un mic ajutor, adică un set minim de lucruri strict necesare. Jucăriile care ajută la dezvoltarea gândirii și creativității au fost însă extrem de puține.

În acel 2012 de foc nici măcar de caiete speciale nu au beneficiat elevii și învățătorii, manualele neintrând în discuție. Chiar, de ce? Poate pentru că manualele reprezintă costuri suportate de minister?

Învățătorii au participat la cursuri de formare foarte consistente pentru a se familiariza cu specificul clasei pregatitoare. S-a implementat predarea integrată. Altă viziune, alte repere de organizare a lecțiilor, documente și mai detaliate (cum altfel!).  Multă teorie, multe aspecte practice, portofolii interminabile cu teme, teste și proiecte pe platforma online.

Stați, doar în 2012 s-a prăvălit peste ei sacul cel mare cu teorii, metode și strategii. În anii următori aceste cursuri au devenit tot mai străvezii, proporțional cu fondurile europene diminuate. În 2016, aceste cursuri nu s-au mai organizat. Învățătorii care au preluat clasa pregatitoare în anul școlar 2016/2017 nu au mai beneficiat de nicio formare, nici măcar de formă. Consecvență maximă, ce să zic!

Nu în cele din urmă, părinții s-au văzut privați de libertatea de a alege când anume să-și înceapă cariera școlară copilul lor: la 6 sau la 7 ani.

Specificul acestei clase

Clasa pregatitoare este foarte diferită.  Elevii participă la lecții de 30-35 minute, după care se bucură 10-15 minute de activități liber-alese, recreative. Aceste activități recreative implică, în special, jocuri de mișcare sau delectarea cu jocuri sau jucării. În această clasă sunt cei mai mici elevi. Copiii se pot concentra pe durate mai scurte de timp și au nevoie de mai multă libertate de mișcare.

Deși nu se primesc teme pentru acasă și nici calificative, se învață lucruri cruciale pentru abordarea cu succes a clasei I. Sunt lucruri care trebuie bine stăpânite încă de acum pentru că în clasa I ele se consideră deja știute și se trece destul de repede peste ele. Mă refer aici la numerele naturale 0-31, adunarea și scăderea fără și cu trecere peste ordin în acest interval, elementele grafice.

Unele cunoștințe asimilate acum facilitează foarte mult sarcina copilului în clasa I: literele mari și mici de tipar, despărțirea cuvintelor în silabe, citirea unor cuvinte ilustrate, unele noțiuni despre univers, electricitate, forțe și mișcare etc.

Chiar și sala de clasă trebuie organizată într-un anumit mod. E nevoie de salteluțe sau covor mai gros pe care copiii să se așeze pentru întâlnirea de dimineață. Se amenajează un loc potrivit pentru  ludotecă (adică colecția de jocuri și jucării). Se afișează mascota clasei, un panou pentru prezența copiilor, un calendar al naturii etc. Nu mai intru în amănunte.

Mesajul ministerului pentru predarea simultană: Vă descurcați cum puteți!

Multe dintre aspectele specifice acestei clase sunt în contradicție cu realitățile predării la clasele simultane. Poate ar fi necesară o lămurire. Clasele simultane se organizează în unitățile școlare cu un număr mic de elevi.  Nu sunt înscriși 25 de elevi pentru clasa pregatitoare, de exemplu. În aceste condiții ei își vor desfășura activitatea alături de colegi mai mari, în aceeași sală de curs. Astfel, un învățător poate lucra în același timp cu 2, 3  sau 4 clase. Adică  într-o oră de curs nu predă o singură lecție, ci 2, 3 sau 4, după caz.

Este evident că nevoia de mișcare sau joacă a elevilor atât de mici nu poate fi satisfăcută în condiții potrivite. Când cei mici aleagă, strigă, se joacă în acele minute recreative, cei mari ar trebui să fie atenți la propriile activități de învățare. Este practic imposibil. Chiar și anunțarea unei povești însoțite de imagini, atrage mai mult decât ar trebui privirile tuturor.

Și-atunci, realitatea ne spune că lucrurile se derulează într-un alt mod decât a gândit ministerul.  Celelalte clase nu pot fi sacrificate pentru clasa pregatitoare, sau mai exact, nicio clasă în detrimentul celeilalte. Lecțiile se țin într-un mod condensat, esențialul fiind cuvântul de ordine.

Mișcarea și jucăriile devin amintiri. După ce învățătorul încheie munca directă cu cei mici, trebuie să treacă pe rând, la celelalte clase. Cât lucrează colegii mai mari, elevilor din clasa pregatitoare li se cere să coloreze, să rezolve fișe sau puzzle, adică să participe la activități cât mai statice. Evident, se plictisesc foarte repede și începe foiala și gălăgia. Unii cer în mod repetat atenția învățătorului, alții cer voie la toaletă ca să se mai miște puțin.

Sunt mici, nevoiți să învețe să-și limiteze dorința de mișcare și joacă pentru că nu o permite contextul. Colegii mai mari trebuie să se obișnuiască cu un fond sonor nepotrivit concentrării atenției și să încerce să performeze la fel cu elevii care se bucură de alte condiții, mult mai bune. Învățătorul se împarte între clase și muncește în condiții greu de imaginat. Mulți învățători au sesizat imediat aceste aspecte atunci când au urmat cursurile ministerului. Metodiștii au ridicat din umeri spunând că nu există precizări speciale pentru predarea simultană. În aceste condiții, vă descurcați cum puteți!

,

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *