Cinism de inspector școlar

Nu, nu sunt produse ale imaginației, sunt cetățeni români cu drepturi depline. Sunt persoane îmbibate de importanța funcției pe care o dețin. Temporară sau nu, iluzia puterii sucește mințile multora. Creează dependență și o perspectivă eronată asupra realității. De la sine înțeles, în această categorie de cetățeni sunt incluși doar cei pe care acțiunile îi recomandă. Vorbim aici despre câteva comportamente care pot fi încadrate la categoria cinism de inspector școlar!

1. Tipul inspectorului atotputernic

Este acel profesor cocoțat pe scaunul de inspector școlar general sau general adjunct pentru că este bine văzut în partid sau de către persoana potrivită. De obicei, competențele individului sunt pe planul secund. Nu se sfiește să fie în centrul atenției: la ședințe strigă și umilește, ia la bani mărunți de câte ori are ocazia. Pentru a bate la ușa biroului său trebuie să ai recomandări sau curaj.

Unitățile școlare din județ nu formează altceva decât o moșie personală care trebuie administrată cu mână forte. Învățământul privat beneficiază de obstacole în plus dacă nu câștigă bunăvoința latifundiarului. Sunt presați directori să dea câștig de cauză persoanelor recomandate de domnia sa, în ciuda performanțelor îndoielnice obținute de aceștia ( de exemplu: nota 5 este superioară notei 9). Se lasă școli în paragină, dar se construiesc clădiri faraonice inutile.

2. Tipul inspectorului paranoic

Ai mai întâlnit un astfel de profesor care nu poate fi contrazis? Ferească bunul Dumnezeu ca acest știe-tot să fie înscăunat inspector școlar. Orice detaliu care scapă controlului său este din principiu eronat. Numai punctele sale de vedere întrunesc cele mai înalte calități.

Dacă nu-ți susții cauza cu fermitate, ești pierdut. Argumentele nu contează, primează impresia pe care i-ai făcut-o în trecut personajului sau amicului său apropiat. Vorba îți este retezată fără urmă de politețe și colegialitate de câte ori crede că se impune asta.

Face cu pedanterie reproșuri dintre cel mai diverse: că n-ai plante în cancelarie, că de ce să pui în clasă planșe deja achiziționate, pune mâna și fă-ți singur, să se vadă efortul personal! Până nu demult cerea documente scrise de mână, cârceii de la degete oferind o satisfacție în plus. De ce raftul este scorojit? Scoate bani din buzunar și cumpără unul! Da, da, nu te mai uita așa, nu-ți interzice nimeni să-ți modernizezi clasa din bugetul personal!

3. Tipul inspectorului negustor

Este acel inspector a cărui acțiuni sunt dictate de avantaje materiale: un plic, un potențial favor în contrapartidă, o relație mai strânsă cu o persoană cu influență etc. O practică periculoasă, dar neeradicată încă. Un cerc vicios din care se iese greu pentru că cei implicați nu se plâng, iar cei afectați nu pot aduce dovezi convingătoare.

Cinism de inspector școlar – încheiere

Nu am epuizat tema Cinism de inspector școlar pentru că, sunt convinsă, realitatea întrece orice așteptări.

Omagiile mele acelor inspectori școlari care știu să muncească cu dăruire, bun simț și profesionalism!

Numai bine!

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *