Bătălie împotriva educației pe străzile din România

Orice bun educator cunoaște puterea unei reguli bine gândite și atent respectate. A ține seama de reguli este parte a unei educații de calitate. Nu, nu pentru că îmi plac mie regulile, ci pentru că ele sunt implicate în ascensiunea spre mai bine. Cu toate acestea, se poartă o adevărată bătălie împotriva educației pe străzile din România.

De ce este nevoie de ordine publică

Dacă ar fi să ne imaginăm o comunitate neguvernată de legi sau reguli gândurile pot țese imagini neverosimile. Un fel de comunitate primitivă … contemporană.

Imaginează-ți… Avioanele străpung văzduhul orbește, fără sprijinul angajatului de la punctul de control. Angajatul cu pricina tocmai își savurează cafeaua fierbinte în sala de relaxare. Nu trebuie să fie înlocuit pentru că nu există reguli. Deci …nimeni nu este vinovat dacă apar accidente aviatice.

Produsele din magazin nu trebuie plătite. De aceea, clienții se păruie străduindu-se să-și pună în coș cât mai multe articole. Proprietatea nu mai este respectată. Asta înseamnă că oricine poate intra și locui în casa ta fără să-ți ceară permisiunea.

La școală nu există program. Profesorul și elevii sosesc când vor și numai dacă au dispoziția necesară. Elevii fac numai ce le place, adică desenează pereții, joacă poker și înghiontesc brutal colegii care ar dori să mai învețe câte ceva. Profesorul poate sta la catedră în pantaloni scurți și cu o diplomă care atestă patru ani de studiu în ciclul primar.

Dacă nu există ordine socială se instalează haosul și întunericul medieval. Fără disciplină s-ar mai fi putut construi marile piramide egiptene? S-ar mai fi produs pelicule cinematografice excepționale? S-ar mai fi deschis bibliotecile care ne-au luminat mințile? Ar fi putut exista respect între adepții diferitelor religii?

Cum se insinuează în viața noastră bătălia împotriva educației pe străzile din România

Este un fapt confirmat de specialiști și de orice educator cu experiență acela că un copil asimilează mult mai repede exemplele celor din jur decât predicile auzite. Adică, dacă vrei să pună mâna copilul tău pe o carte este de mare ajutor să te vadă citind, nu să-ți audă insistențele.

Să vedem ce poate învăța un copil pe străzile noastre:

  • că poate scuipa, înjura, arunca gunoiul la întâmplare, striga din toți rărunchii, eventual dimineața, la ora 6, sau după miezul nopții;
  • că poate traversa pe unde-l taie capul, că poate arunca petarde pentru că așa are el chef sau, vara, poate merge pe stradă cu maieul rulat și burdihanul la vedere;
  • că poți parca unde vrei ( în stații de autobuz, pe liniile de tramvai, pe locuri destinate persoanelor cu handicap etc), eventual lăsând și muzica să oripileze un număr cât mai mare de cetățeni;
  • că este cool să agresezi auzul trecătorilor și rezidenților din zonă claxonând cunoscuții din trafic sau să stropești trecătorii trecând cu viteză prin bălți;
  • că în cazul inundațiilor naturale poți sta la terasă să tragi câte o dușcă în timp ce militarii clădesc baricade din saci de nisip;
  • că somnul cetățenilor poate fi tulburat fără grijă de formațiile și tarafurile care bubuie pe la evenimente de familie (nunți, botezuri, majorate etc).

Cine ar trebui să vegheze străzile?

Răspunsul este foarte clar: poliția. Profesorul învață elevul la școală să arunce ambalajul la coș, dar dacă părinții aplică acest procedeu în mod repetat și nu sunt sancționați, consecința este limpede: copilul alege să reproducă comportamentul părintesc.

Din păcate, avem ocazia să vedem poliția în acțiune cu precădere în zile de festival sau alegeri electorale. Se mai văd la lucru echipajele de la poliția rutieră. În rest, liniște și pace. Nimeni care să atragă atenția sau să aplice amenzi. Nimeni care să apere liniștea și să prevină.

Dacă stau să mă gândesc, se mai văd uneori polițiști pe străzi. Când anume? Cum, nu știți? Când circulația este deviată ca să treacă alaiul nuntașilor din mașini de lux. În față, nașul, adică președintele consiliului județean.

De dorit o activitate mai intensă a poliției pentru apărarea drepturilor oamenilor de rând

Avem nevoie de cei care pot impune civilizația pe străzile românești dacă vrem să educăm generațiile următoare. Da, educația nu se face numai acasă sau la școală, ci și pe stradă! Bătălia împotriva educației pe străzile din România are nevoie de o opoziție puternică.

Îmi doresc un alt respect față de cetățeni din partea autorităților. În cazul de față, al poliției. Poliție care este, dincolo de o muncă ce ar trebui să impună respect și ordine, privilegiată cu salarii și pensii foarte consistente tocmai pentru a-și păstra imparțialitatea.

Să mai vorbim și despre condițiile de pensionare? În state în care poliția chiar duce o luptă dură cu criminalitatea, înregistrând aproape zilnic urmăriri periculoase, schimburi de focuri, victime, organele de ordine nu ies la pensie la 45 de ani. Și ei chiar sunt prezenți pe străzi!

Numai bine!

Articole relevante aici, aici și aici.

, ,

Navigare în articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *